Siirry sisältöön

1.6.2022

Espoo tähtää hiilineutraaliin matkailuun - Visit Espoo allekirjoitti Glasgow’n ilmastojulistuksen

Visit Espoo on allekirjoittanut matkailualan globaalin ilmastojulistuksen, Glasgow Declaration for Climate Action in Tourismin yhdessä Visit Finlandin ja 60 suomalaisen matkailuyrityksen ja -alueen kanssa. Julistuksen allekirjoittaneet toimijat sitoutuvat puolittamaan hiilidioksidipäästönsä tämän vuosikymmenen aikana ja pyrkivät saavuttamaan hiilineutraaliuden ennen vuotta 2050.

 Glasgown’n julistus on matkailualan laajin ja monipuolisin ilmastonmuutosta käsittelevä kannanotto. Julistus sisältää puitteet, jotka yhdistävät kaikki matkailualan toimijat ensimmäistä kertaa yhteisten sitoumusten ympärille viidellä eri tavalla: mittaamalla ja vähentämällä hiilidioksidipäästöjä, uudistamalla toimintatapoja, lisäämällä yhteistyötä ja varmistamalla kehitystyön vaatima rahoitus.

– Espoon kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja meille Visit Espoossa on tärkeä olla osa tätä työtä. Kestävän matkailun strategiamme ohjaa meitä kohti kokonaisvaltaisesti kestävää matkakohdetta ja olemme sitoutuneet tukemaan matkailuyrityksiä kestävän liiketoiminnan kehittämisessä ja vähähiilisten matkailupalveluiden rakentamisessa. Koemmekin, että Glasgow’n ilmastojulistuksen allekirjoittaminen tukee tätä työtä erinomaisesti, kertoo Visit Espoon matkailujohtaja Miikka Valo.

 Visit Espoon omat ilmastotoimenpiteet liittyvät vahvasti mm. viestintään ja oman toiminnan hiilijalanjäljen minimointiin. Ohjaamme matkailijoita sekä tapahtumajärjestäjiä valitsemaan vastuullisesti sekä teemme aktiivista yhteistyötä niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti eri sidosryhmien kanssa yli toimialarajojen, jotta alueemme yrityksillä on tarvittava osaaminen ja työkalut kestävän liiketoiminnan kehittämiseen. Yhteistyö Visit Finlandin kanssa on keskeisessä roolissa mm. suomalaisille matkailuyrityksille suunnatun Sustainable Travel Finland -ohjelman muodossa.

– Työllämme haluamme tukea Suomea saavuttamaan aseman johtavana kestävän matkailun mallimaana ja osoittaa alueemme matkailutoimijoille ja sidosryhmille, että vastuullisuus on meidän jokaisen asia. Kannustammekin oman alueemme matkailuyrityksiä allekirjoittamaan Glasgow:n ilmastojulistuksen, ja sitä myöten sitoutumaan ilmastotavoitteiden saavuttamiseen. Mukana on jo alueemme vastuullisen matkailun edelläkävijäyrityksiä, kuten Nuuksiossa vuokramökkejä ja kokoushuviloita tarjoava Hawkhill, mutta lisää tarvitaan, Valo jatkaa.

– Vastuullisuus ei ole valinta se on välttämättömyys. Kokonaisvaltaisiin toimiin on jokaisen yrityksen ja organisaation ryhdyttävä nyt ja tavoitteet on asetettava korkealle. Yrityksemme tavoitteena on co2 negatiivisuus ja koko toimintamme aikaisten päästöjen kompensointi vuodesta 1963 vuoteen 2030 mennessä, kertoo yrittäjä Annu Huotari Hawkhill Oy:stä.

Julistuksen allekirjoitus, etenkin yhdessä paikallisen elinkeinon kanssa tehtynä, on keino näyttää sitoutuminen ulospäin ja saada vaikuttavuutta kestävän matkailun edistämistyölle ja konkreettisille teoille. Toukokuuhun 2022 mennessä Glasgow’n julistuksen on allekirjoittanut yli 500 tahoa ympäri maailman, joista 60 on Suomesta. Mukana on yrityksiä pienistä suuriin toimijoihin matkailun alueorganisaatioiden lisäksi.

 

Suomalaisten matkailutoimijoiden allekirjoitukset julkistetaan One Planet Forumissa Tukholmassa 1.6.2022.

Lisätietoa: Glasgow’n ilmastojulistus: Glasgow Declaration for Climate Action in Tourism

Lisätietoja

Miikka Valo
Director, Conventions & Tourism
Visit Espoo| Enter Espoo Oy
miikka.valo@espoo.fi / 043 824 6038

Visit Espoo vastaa vapaa-ajan sekä kokous- ja kongressimatkailun edistämisestä Espoossa. Visit Espoo toimii alueen matkailutoimijoiden yhteistyö- ja yhteismarkkinointiverkoston koordinoijana ja auttaa yrityksiä kasvattamaan kestävää liiketoimintaa sekä pääsemään kansainvälisille markkinoille. Haemme myös aktiivisesti erilaisia kokous- ja kongressitapahtumia kaupunkiin. Visit Espoo on osa Espoon kaupungin omistamaa markkinointiyhtiötä, Enter Espoo Oy:tä.