Siirry sisältöön

CARBONWISE -HANKE

Nainen istuu laiturilla Nuuksiossa syksyisessä maisemassa

CarbonWise edistää yritysten hiiliviisautta. Hiiliviisaudella tarkoitetaan energiatehokasta ja elinkaaren huomioonottavaa liiketoimintaa, jolla on mahdollisimman pienet ympäristövaikutukset. Hanke kannustaa yrityksiä huomioimaan ilmastonmuutoksen ja hiilijalanjäljen pienentämisen, kädenjäljen ja kompensoinnin sekä laajasti kestävän kehityksen mukaiset ratkaisut strategiassaan.

Tavoitteet

CarbonWise -hanke saa rahoituksensa Euroopan aluekehitysrahastosta osana 6Aika -strategiaa vuosina 2020-2021. Hankkeen toteuttavat Enter Espoo Oy (ent. Espoo Marketing Oy), Business Oulu (koordinoija) ja Turun ammattikorkeakoulu. 

Toteutusaika: 1.4.2020-31.12.2021.

AJANKOHTAISTA

HANKE HAKEE TOIMIJAA ESPOON MATKAILUALUEEN HIILIJALANJÄLJEN LASKENTAAN

CarbonWise Espoo tulee hankkimaan toimijan Espoon matkailualueen hiilijalanjäljen laskentaan. Jos tarjoat vastaavia palveluita, jätä yhteystietosi: paula.greus@espoo.fi. 

Tarjoukset hiilijalanjäljen laskentaan tulee olla jätetty 22.10.2021 klo 12.00 mennessä.

MATKAILUYRITYKSEN VASTUULLISUUSVIESTINTÄ

CarbonWise -hanke järjestää matkailuyrityksille valmennusta vastuullisuusviestintään. Valmennuskokonaisuuden toteuttaa Ramboll Finland Oy. 

Yrityskohtainen neuvonta vastuullisuusviestintään

KOKEILUHAUT

CarbonWise -hanke hakee kokeiluja kolmeen kehitystarpeeseen:

Tulosten saamiseksi kokeilun on hyvä olla kestoltaan 1-4 kk aikajaksolla 14.6.2021 - 31.10.2021.

Hankinta toteutetaan käänteisenä kilpailutuksena, eli hankinnan enimmäishinta on määritelty etukäteen. Yhden kokeilun hinta on 3 770 € (alv. 0%). Käänteisessä kilpailutuksessa arviointi perustuu kokonaan sisältöön ja laatuun. Hankinnan enimmäishinta pitää sisällään kaikki kulut. Kokeilut voivat saada rahoitusta myös muista lähteistä.

Tarjous pyydetään jättämään 21.5.2021 klo 12.00 mennessä sähköpostitse liitetiedostona osoitteeseen karoliina.korpela@espoo.fi.
Tarjoukseen liittyvät lisäkysymykset tulee toimittaa sähköpostitse karoliina.korpela@espoo.fi 14.5.2021 klo 12 mennessä. Tilaaja kokoaa vastaukset yhteen ja toimittaa vastaukset tarjouspyyntökierroksessa mukana oleville toimijoille sekä tänne verkkosivuille.

Lue kokeiluhaun tarjouspyyntö tästä linkistä.

Kokeiluhaku päättynyt. Hanke toteuttaa kokeilun kehittämistarve 3. tarpeeseen, jossa ratkaisuna on Moder -työkalu matkailun edelläkävijöille. Moder -työkalu on varausjärjestelmä majoitusyrittäjille, joka yksinkertaistaa ja automatisoi liiketoimintaa, ja johon on yhdistetty myös hiilijalanjäljen laskentatoiminto.

TIEDOTE

30.3.2021 Espoon ja lähialueiden matkailuyritykset kehittävät ympäristöohjelmiaan, lue tästä linkistä

HIILIJALANJÄLJEN LASKENTA & PIENENTÄMINEN

CarbonWise -hanke järjestää matkailuyrityksille valmennusta hiilijalanjäljen laskentaan ja sen pienentämiseen. Valmennuskokonaisuuden toteuttaa Macon Oy. 

Yrityskohtainen neuvonta hiilijalanjäljen pienentämiseksi

5.5.2021 klo 13-15.00 Hiilijalanjäljen pienentäminen -webinaari

Yrityskohtainen neuvonta hiilijalanjäljen laskemiseksi

Pienryhmäkohtainen valmennus hiilijalanjäljen laskemiseksi 

19.3.2021 klo 9-11.00 Matkailutuotteen hiilijalanjäljen laskeminen -webinaari

5.3.2021 klo 9-11.00 Matkailuyrityksen hiilijalanjäljen laskeminen -webinaari

CARBONWISE TURUN HIILIVIISAAN VIESTINNÄN TYÖPAJAT

CARBONWISE OULUN HIILIVIISAAT KLINIKAT 

Business Oulu järjestää kaikille toimialoille sopivan "Hiiliviisaat klinikat" -sarjan, joista klo 9.00 -10.00 osuus järjestetään webinaarina ja se on kaikille avoin. Oulun seudun yritykset jatkavat webinaarin jälkeen klo 10.00 -11.00 työpaja oasuudella, joka on tarkoitettu ainoastaan Oulun alueen yrityksille. Koulutuskokonaisuuden toteuttaa Macon Oy yhteistyössä Haukimedian, Palvelumuotoilu Palon ja Ecoupin kanssa. 

HANKE HAKEE KOULUTTAJIA MATKAILUYRITYSTEN VASTUULLISEEN VIESTINNÄN TUKEMISEEN 

CarbonWise Espoo tulee hankkimaan valmentajia alueen matkailuyritysten vastuullisen viestinnän tukemiseksi yrityskohtaisella sparrauksella. Jos tarjoat vastaavia palveluita, jätä yhteystietosi: karoliina.korpela@espoo.fi. Haku päättynyt, kouluttajaksi valikoitui Ramboll Finland Oy.

CARBONWISE ESPOO TUKEE ALUEEN MATKAILUYRITYKSIÄ YMPÄRISTÖOHJELMAN KÄYTTÖÖNOTOSSA

Ympäristöohjelman eli sertifikaatin avulla todennat oman yrityksesi vastuullisuutta, saat kilpailuetua ja voit hyödyntää sertifikaattia viestinnässä. Monet yritykset ovat saaneet prosessin myötä myös kustannussäästöä. Business Finlandin Sustainable Travel Finland -merkin saamiseksi yrityksen vastuullisuustyö täytyy todentaa, siihen käyvät mm. sertifikaatit.

CarbonWise Espoolla on mahdollisuus tukea matkailuyritysten ympäristöohjelman käyttöönottamisen perustamis- ja auditointikustannuksissa (max. 1000 €:lla /yritys). Tuki on yrityksille myönnettävää de minimistukea (EU:n vähämerkityksellinen tuki) ja se edellyttää sertifioinnin suorittamista hankkeen aikana, kuitenkin viimeistään 31.10.2021 mennessä. Mukaan mahtuu rajattu määrä yrityksiä. Sertifikaatin voi itse valita. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä karoliina.korpela@espoo.fi /Tällä hetkellä kaikki paikat on varattu.

YMPÄRISTÖOHJELMIEN ESITTELYITÄ

CarbonWise -hanke järjesti syksyn 2020 aikana matkailualalle suunnattuja ympäristöohjelmien esittelyitä. Valitut ympäristöohjelmat ovat Sustainable Travel Finland (STF)-ohjelman hyväksymiä sertifikaatteja. Infot on suunnattu yrityksille, missä ei ole vielä käytössä ympäristöohjelmaa. Infojen avulla voi nopeasti ja helposti selvittää millaisen prosessin ympäristöohjelma tarjoaa, mitä hyötyä siitä yritykselle on ja mitä ohjelmaan liittyminen maksaa. Esittelytilaisuudet ovat kaikille avoimia, maksuttomia eivätkä ne sido osallistujia. Esittelyt järjestettiin Teams-ohjelman kautta verkossa.  

Travelife -ohjelman esittely

Biosphere Sustainable Lifestyle -ohjelman esittely

Travelife -ohjelman esittely

Perjantaina 2.10. klo 9-10.15 Green Activities -ympäristöohjelman esittely

Tiistaina 29.9. klo 9-10.15 Green Key -ympäristöohjelman esittely

Tiistaina 22.9. klo 9-10.00 Ekokompassi -ympäristöohjelman esittely

KOKEMUKSIA RAVINTOLAKENTÄLTÄ: RUOKAHÄVIKKI HALLINTAAN -WEBINAARI 17.3. klo 14-15.30

CarbonWise ja Mission Zero Foodprint -hankkeiden yhteiseen webinaarin, jossa esitellään parhaita käytäntöjä ravintola- ja hotellialan ruokahävikin hallintaan kuullen alan toimijoita. Katso tilaiuuden tallenne tästä linkistä ja esitysmateraaleihin pääset tästä linkistä.

Ohjelma

Tervetuloa - Mission Zero Foodprint & CarbonWise -hankkeet

Suomen ruokahävikkitiekartta:

Parhaita käytäntöjä ravintola- ja kokousalalta;

Digitaalisia ratkaisuja ruokahävikin hallintaan:

Tulossa syksyllä:

Tilaisuus on maksuton ja avoin ja järjestetään Teams -alustan kautta. 

HIILIJALANJÄLJEN LASKENTAA MATKAILUYRITYKSILLE TYÖPAJA 27.10. KLO 9-11.30

Verkon kautta järjestetyssä työpajassa käytiin läpi hiilijalanjäljen laskennan perusteita matkailuyrityksen näkökulmasta. Laskentaan tutustuttiin esimerkkien kautta; Tynkkylän Lomaniemen ja Kaidan Kiho -yritysten sekä heidän matkailutuotteiden hiilijalanjäljen laskentaan. Aamupäivän aikana oli myös aikaa laskea itse oman yrityksen hiilijalanjälkeä Vähimat -hiilijalanjälkilaskurilla. Laskuri ja ohjeet tarvittaviin tietoihin toimitettiin ilmoittautuneille etukäteen. Tilaisuuteen osallistui 21 osallistujaa ja tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Eteläsavolaisen matkailun osaamisloikka -hankkeen kanssa ja tilaisuus oli matkailuyrittäjille avoin ja maksuton.Asiantuntijoina koulutuksessa olivat matkailun lehtori Eeva Koivula ja TKI-asiantuntija Melina Maunula Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta.

"Tieto ja ymmärrys ilmastonmuutoksen vaikutuksista kasvaa ja aiheuttaa yhä suurempia paineita myös matkailuyrityksille. Yrityskohtainen laskenta auttaa ymmärtämään hiilijalanjälkeä ilmiönä, osoittaa suurimmat kasvihuonekaasulähteet ja auttaa löytämään keinoja päästöjen vähentämiseksi. Laskenta luo myös pohjaa luotettavalle viestinnälle yrityksen ilmastotyöstä."

Ohjelma
09:00 Johdanto yrityksen hiilijalanjäljen laskentaan ja laskentaesimerkki; katso esitys
10:00 Tauko
10:10 Yritysten oma laskenta excel -laskurilla
10:40 Laskennan tulosten tarkastelu sekä keskustelua laskennasta ja laskennan kehittämisestä
11:30 Tilaisuus päättyy 

Lisätietoa koulutuksesta tästä linkistä. 

Lisätietoa hiilijalanjäljen laskennasta; Tallenne Matkailun hiilijalanjälki -infosta (Eteläsavolaisen matkailun osaamisloikka) 

HIILIVIISAUDEN POLULLA -KÄSITTEET WEBINAARI 5.10. KLO 9-10.00

Hiiliviisaus on päivän sana, mutta mitä se oikeasti käytännössä on yrityksen näkökulmasta?
Mitä tarkoittavat käsitteet hiiliviisaus, hiilijalanjälki, hiilikädenjälki, kompensaatio tai hiilineutraalius? Avoimessa ja maksuttomassa webinaarissa kuultiin myös Hiottu Oy:n ja Hawkhill Nature -yritysten näkemyksiä ja vinkkejä vastuullisuuden toteuttamiseen sekä CarbonWise –hankkeen mahdollisuuksista yrityksille. Tilaisuuteen osallistui 64 osallistujaa ympäri Suomea. Kiitos osallistujille! Tallenteet kaikkien katsottavissa. 

Ohjelma:
9.00 CarbonWise – Mitä, kuka, kenelle & miksi, Tiina Haapaniemi, BusinessOulu, katso tallenne 
9.15 Hiiliviisauden käsitteet, Maarit Jaakola, Turun AMK, katso tallenne 
9.35 Case Yritys 1: Hiottu Oy, Satu Lapinniemi, katso tallenne 
9.45 Case Yritys 2: Hawkhill Nature, Matti Ala-Outinen, katso tallenne
9.55 Loppusanat, Karoliina Korpela, Enter Espoo, katso seuraavat tapahtumat

CARBONWISE TURUN JÄRJESTÄMIÄ TILAISUUKSIA

14.12.2020 Kiertotalouden liiketoimintamalli -webinaari

Mitä ovat kiertotalouden liiketoimintamallit ja miten niiden avulla parannetaan yrityksen kilpailukykyä?

1.12.2020 Tuumasta toimeen -webinaari

Webinaarissa kuultiin toimia, joilla yritys voi vähentää päästöjä.

21.10.2020 Hiilijalanjälkilaskureita -työpaja

Toimialariippumattomassa ja verkon kautta järjestetyssä työpajassa esiteltiin neljä erilaista hiilijalanjälkilaskuria, ja keskusteltiin laskennasta. 

 Esitykset hiilijalanjälkilaskureista:

 

MILLAISTA APUA YRITYKSESI TARVITSEE HIILIVIISAALLA POLULLA?

Ota yhteyttä ja kerro meille tarpeistasi ja toiveistasi! CarbonWise -hankkeella on toiminta-aikaa 31.12.2021 saakka.   

 

Lisätietoja:

Projektipäällikkö, Espoo
Paula Greus (4.9.-31.12.2021)
paula.greus@espoo.fi
040 554 3992

Projektipäällikkö, Espoo
Karoliina Korpela (1.4.2020 - 4.9.2021)
karoliina.korpela@espoo.fi
043 827 3271

CarbonWise logo Espoo  EAKR logo   Vipuvoimaa EUsta logo Uudenmaan liitto logo  6aika logo  Espoo logo