Siirry sisältöön

Espoon keskus

Espoon tuomiokirkko

Espoon keskiaikainen harmaakivikirkko on Espoon vanhin säilynyt rakennus.

Espoon keskiaikainen harmaakivikirkko on Espoon vanhin säilynyt rakennus - se on nähnyt ympärillään elämää yli 500 vuotta. Kirkon ikää on tutkittu vertaamalla muihin Suomen keskiaikaisiin kivikirkkoihin ja ullakkohirsien puulustonäytteistä. Kirkon vanhimmat osat on ajoitettu 1480-luvulle. Tekijä on tuntematon "Espoon mestari". Espoon kirkko on rakennushistoriallisesti ja maisemallisesti Espoon tärkein yksittäinen rakennusmuistomerkki.  

Seurakunta sai ensimmäisen nimeltä tunnetun kirkkoherransa, Henricuksen, vuonna 1458, jolloin seurakunta itsenäistyi Kirkkonummen emäseurakunnasta. Tämän perusteella Espoon 500-vuotisjuhlaa vietettiin vuonna 1958 ja Espoo 550-juhlavuotta vuonna 2008. 

 

 

 

Vanha harmaakivikirkko Espoonjoen rannalla on pitkän historiansa aikana kokenut muodonmuutoksia. Alkuperäisestä kirkosta ovat jäljellä itä- ja länsiosat, joissa keskiaikaiset maalaukset ovat nykyään näkyvissä. Vuonna 1982 valmistuneen peruskorjauksen yhteydessä alttari siirrettiin kirkon kuorin päädystä keskelle seurakuntalaisia. Kärsivää Kristusta esittävä, konservoitu krusifiksi palautettiin takaisin kirkon keskeisimmälle paikalle. 

Espoon tuomiokirkko on Espoon tuomiokirkkoseurakunnan ja Esbo svenska församlingin kotikirkko. Joka sunnuntai kirkossa vietetään molempien seurakuntien jumalanpalvelukset ja kasteet. Hiippakunnan toiminta tuo kirkkoon pappisvihkimykset ja muut läheisesti hiippakunnan jumalanpalveluselämään kuuluvat tilaisuudet. Kirkkoon mahtuu noin 550 kirkkovierasta. 

Joka kesä Espoon tuomiokirkossa soivat tunnelmalliset Urkuyö ja Aaria –festivaalin konsertit.