Siirry sisältöön

Joukkoliikenne - HSL

Julkinen liikenne

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteestä vastaavan Helsingin seudun liikenne – kuntayhtymän (HSL:n) -sivuilta löydät eri lipputyyppien hinnat sekä joukkoliikenteen, bussien, metron, raitiovaunujen ja lähijunien aikataulut.

Pääkaupunkiseudulla matkustaminen on helppoa - Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Kerava, Sipoo, Kirkkonummi, Siuntio ja Tuusula muodostavat yhtenäisen joukkoliikennealueen, jolla on helppoa ja edullista liikkua. Tarjolla on useita lipputyyppejä erilaisiin matkustustarpeisiin. Joukkoliikenteestä vastaavan Helsingin seudun liikenne – kuntayhtymän (HSL:n) -sivuilta löydät eri lipputyyppien hinnat sekä joukkoliikenteen, bussien, metron, raitiovaunujen ja lähijunien aikataulut.

Koko alueella on käytössä yhteinen HSL:n lippujärjestelmä. Lippu kelpaa kaikissa busseissa, lähijunissa, raitiovaunuissa, metrossa ja Suomenlinnan lautalla. Lipun hinta vaihtelee sen mukaan, matkustaako yhden vai useamman vyöhykkeen alueella. Lippuihin sisältyy vaihto-oikeus kulkuvälineestä toiseen.

HSL-alue jaetaan neljään vyöhykkeeseen, jotka on nimetty kirjaimin ABCD Helsingin keskustasta alkaen. Lippujen hinnat perustuvat matkan pituuteen eli etäisyyteen Helsingin keskustasta. Helsinki, Espoo, Kauniainen ja Vantaa sijaitsevat vyöhykkeillä ABC ja Kerava, Sipoo, Tuusula, Kirkkonummi ja Siuntio vyöhykkeellä D.

Lippuvyöhykkeet

  • AB (kelpoisuusalueet Helsinki, Kauniainen, osa Espoota ja osa Vantaata.)
  • ABC (kelpoisuusalueet Helsinki, Kauniainen, Espoo, Vantaa)
  • ABCD (kelpoisuusalueet Helsinki, Kauniainen, Espoo, Vantaa, Kerava, Sipoo, Kirkkonummi, Siuntio ja Tuusula.)
  • BC (kelpoisuusalueet Helsinki (ei keskusta), Kauniainen, Espoo ja Vantaa)
  • BCD (kelpoisuusalueet Helsinki (ei keskusta), Kauniainen, Espoo, Vantaa, Kerava, Sipoo, Kirkkonummi, Siuntio ja Tuusula.)
  • CD (kelpoisuusalueet osa Espoota, osa Vantaata, Kerava, Sipoo, Kirkkonummi, Siuntio ja Tuusula.)
  • D (kelpoisuusalueet Kerava, Sipoo, Kirkkonummi, Siuntio ja Tuusula.)

HUOM! Vyöhykkeelle A, B tai C ei voi ostaa yksittäistä lippua.

Kertalippuja myydään HSL-sovelluksessa, automaateissa, busseissa sekä R-kioskeissa. Lipunmyyntiä ei ole raitiovaunuissa eikä lähijunissa. Busseissa kelpaa ainoastaan käteinen. Lippuautomaatit on sijoitettu asemien yhteyteen.

Tarjolla on erilaisia lippuja erilaisiin matkustustarpeisiin. Lippu kannattaa valita sen perusteella, kuinka usein ja paljon joukkoliikenteellä matkustaa. Useammin julkisilla kulkuneuvoilla matkustavan kannattaa hankkia vuorokausilippu, jolla saa valitsemallaan ajanjaksolla (1-7 vuorokautta) matkustaa niin paljon kuin haluaa. Kertakortille ladattavan lipun voimassaolo alkaa ensimmäisestä käyttökerrasta.

Sinisistä lippuautomaateista ja palvelupisteistä voi ostaa vuorokausilippuja. Yhden vuorokauden lipun voi ostaa myös bussinkuljettajalta, jolloin lipun voimassaolo alkaa ostohetkellä. Katso myyntipaikat HSL:n nettisivuilta.

Reitit & aikataulut

Reitit ja aikataulut löydät kätevästi HSL:n reittioppaasta

Länsimetro Helsingistä Matinkylään aloitti liikennöinnin marraskuussa 2017. Lisäksi Espoossa on kesäkaudella yli 100 kaupunkipyöräasemaa.