Joukkoliikenne - HSL

Julkinen liikenne

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteestä vastaavan Helsingin seudun liikenne – kuntayhtymän (HSL:n) -sivuilta löydät eri lipputyyppien hinnat sekä joukkoliikenteen, bussien, metron, raitiovaunujen ja lähijunien aikataulut.

Pääkaupunkiseudulla matkustaminen on helppoa - Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Kerava, Sipoo, Kirkkonummi, Siuntio ja Tuusula muodostavat yhtenäisen joukkoliikennealueen, jolla on helppoa ja edullista liikkua. Tarjolla on useita lipputyyppejä erilaisiin matkustustarpeisiin. Joukkoliikenteestä vastaavan Helsingin seudun liikenne – kuntayhtymän (HSL:n) -sivuilta löydät eri lipputyyppien hinnat sekä joukkoliikenteen, bussien, metron, raitiovaunujen ja lähijunien aikataulut.

Koko alueella on käytössä yhteinen HSL:n lippujärjestelmä. Lippu kelpaa kaikissa busseissa, lähijunissa, raitiovaunuissa, metrossa ja Suomenlinnan lautalla. Lipun hinta vaihtelee sen mukaan, matkustaako yhden vai useamman kunnan alueella. Lippuihin sisältyy vaihto-oikeus kulkuvälineestä toiseen.

Lippuvyöhykkeet

  • Sisäinen lippu (kelpoisuusalueet Helsinki tai Espoo-Kauniainen tai Vantaa tai Kirkkonummi-Siuntio tai Kerava-Sipoo-Tuusula)
  • Seutulippu (oikeuttaa matkoihin Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan alueella)
  • Lähiseutu 2 -lippu (oikeuttaa matkoihin Espoon, Kauniaisten, Vantaan, Keravan, Sipoon, Kirkkonummen, Siuntion ja Tuusulan alueella. Lippu ei kelpaa Helsingissä, eikä kahden kunnan välistä matkaa saa tehdä kulkemalla Helsingin kautta.)
  • Lähiseutu 3 -lippu (oikeuttaa matkoihin Helsingin, Espoon, Kauniaisten, Vantaan, Keravan, Sipoon, Kirkkonummen, Siuntion ja Tuusulan alueella)
  • Raitovaunulippu (kelpaa vain raitiovaunuissa)

Kertalippuja myydään automaateissa, busseissa sekä R-kioskeissa. Lipunmyyntiä ei ole raitiovaunuissa eikä lähijunissa. Busseissa kelpaa ainoastaan käteinen. Lippuautomaatit on sijoitettu asemien yhteyteen.

Tarjolla on erilaisia lippuja erilaisiin matkustustarpeisiin. Lippu kannattaa valita sen perusteella, kuinka usein ja paljon joukkoliikenteellä matkustaa. Useammin julkisilla kulkuneuvoilla matkustavan kannattaa hankkia vuorokausilippu, jolla saa valitsemallaan ajanjaksolla (1-7 vuorokautta) matkustaa niin paljon kuin haluaa. Kertakortille ladattavan lipun voimassaolo alkaa ensimmäisestä käyttökerrasta.

Sinisistä lippuautomaateista ja palvelupisteistä voi ostaa vuorokausilippuja Helsingin sisäiseen ja seutuliikenteeseen. Yhden vuorokauden lipun voi ostaa myös bussinkuljettajalta, jolloin lipun voimassaolo alkaa ostohetkellä. Katso myyntipaikat HSL:n nettisivuilta.

Myös matkailijan etukortti Helsinki Card Region sisältää matkustusoikeuden Helsingin lisäksi myös Espooseen, Kauniaisiin ja Vantaalle.

Reitit & aikataulut

Reitit ja aikataulut löydät kätevästi HSL:n reittioppaasta

Länsimetro Helsingistä Matinkylään aloitti liikennöinnin marraskuussa 2017. Lisäksi Espoossa on kesäkaudella yli 100 kaupunkipyöräasemaa.