Siirry sisältöön

Espoon keskus

Lagstadin koulumuseo

Kulttuuri ja nähtävyydet

Koulumuseo sijaitsee Lagstad hembygdsgårdissa, Espoon vanhimmassa kansakoulurakennuksessa.

Koulumuseo sijaitsee Lagstad hembygdsgårdissa, Espoon vanhimmassa kansakoulurakennuksessa. Lagstad folkskola valmistui v. 1873. Se oli koulukäytössä kevätlukukauden 1954 loppuun, jolloin uusi koulurakennus valmistui. Rakennus on kunnostettu siihen asuun, jossa se oli kansakouluaikana.

KANSA KOULUSSA -näyttely kertoo Espoon kansakoulujen historiasta ensimmäisen kunnallisen kansakoulun, Lagstad folkskolanin, perustamisesta nykyaikaan saakka. Näyttelyyn sisältyy esineitä Espoon eri kansakouluista 1900-luvun alusta 1950-luvulle, tietoa kansakoulunopettajista ja oppilaiden kouluvuodesta, opetusvälineistä ja opetussuunnitelmista sekä kouluruokailusta.

Näyttely jatkuu myös Koulumuseo Lagstadin piharakennuksessa, joka on aiemmin toiminut muun muassa opettajan asuntona ja välinevarastona. Nyt koulumuseon uudessa välinevarastossa on esillä espoolaisissa kouluissa käytettyjä esineitä. Siellä esitellään muun muassa voimistelu- ja käsityötunneilla sekä koulunäytelmissä käytettyä esineistöä.

Piharakennuksessa on myös tilat ryhmien käyttöön. Toimintatilassa entisajan opetusvälineet tulevat tutuiksi vanhanaikaisissa pulpeteissa istuen. Oppaan johdolla voi perehtyä muun muassa mustekynällä kirjoittamiseen, kokeilla helmitaululla laskemista tai rihvelitaululle kirjoittamista. Toimintatilaa on mahdollista varata ryhmien käyttöön museokäynnin yhteydessä.

Näyttely ei valitettavasti sovellu liikuntarajoitteisille, koska luokkahuone sijaitsee vanhan koulutalon toisessa kerroksessa. 

Ryhmävaraukset puh. 040 843 4903 (Esbo hembygdsförening r.f.)

Yhteystiedot

Vanha Lagstadintie 4, 02770 Espoo

+358 (0)40 8434 903

www.kulttuuriespoo.fi/fi/node/2303