Siirry sisältöön

Nuuksio

Luontopolut Haltian ympäristössä

Suomen luontokeskus Haltian ympäristö on oiva lähtöpiste luontoretkelle!

Suomen luontokeskus Haltia on erinomainen lähtöpiste retkelle Nuuksioon. Haltian ympäristöstä lähtee eritasoisia luontopolkuja. Valitse niistä itsellesi mieleisin!

Haltiaan pääsee linja-autolla suoraan Espoon keskuksesta, jonka pysäkki on Haltian vieressä. Autolla liikkuville löytyy pysäköintialue, jossa on myös veloituksettomia sähköautojen latauspisteitä. 

Maahisen kierros

Helpon ja esteettömän ympyräreitin varrella pääsee ihastelemaan korkealta kauniita järvimaisemia Nuuksion Pitkäjärvelle. Maahisenkierros on helppo reitti tutustua Nuuksioon. Reitin varrella voi ihastella korkealta kauniista järvimaisemasta yli Nuuksion suurimman järven, Pitkäjärven. Reitin varrella on useampia penkkejä levähdystauon pitämiseen ja lisäksi reitillä on upea näköalatasanne, joka on esteetön. Reitti soveltuu erinomaisesti koko perheelle sekä myös pyörätuolilla liikkuville avustajan kanssa. Reitti lähtee mäen päältä Solvalla Areenan pihan vasemmasta laidasta. Suomen luontokeskus Haltian palvelut retkeilyneuvontoineen, näyttelyineen, putiikkeineen ja ravintolapalveluineen täydentävät retkipäivän erinomaisesti. Maahisenkierros on merkitty maastoon kyltein sekä näköalapaikan ja pyörätuolin symboleilla. Talvisin alueella kulkee n. 2,5 kilometrin mittainen lumikenkäreitti. Reitin voi kulkea myös lastenvaunujen sekä pyörätuolilla avustajan kanssa. Ei talvikunnossapitoa.

Punaisen sulan salaisuus

Tämä koko perheen lyhyt luontopolku sopii erityisesti perheen pienimmille. Polun varrella on mielenkiintoisia tehtäviä, joiden avulla ratkotaan, kenelle punainen sulka kuuluu. Polku alkaa Suomen luontokeskus Haltian tapahtumakentän nuotiopaikan vierestä ja sijoittuu metsäiseen rinteeseen. Polun varrella on levähdyspaikka, jossa voi vaikka nauttia eväät. Yhdistämällä vierailun Haltiaan, sen näyttelyihin ja muihin palveluihin saa järjestettyä ihanan retkipäivän koko perheelle. Luontopolku on helppokulkuinen mutta ei sovi rattaiden kanssa kuljettavaksi.

 

 

Päivättären polku

Haltian lähiympäristön rengasreitti on reilun kilometrin mittainen ja sopii nopeaan pistäytymiseen luonnossa tai oivana aloitusreittinä yhdistettynä muihin Nuuksion reitteihin. Päivättärenpolulta pääsee helposti myös Haltialta Haukkalammelle kulkevalle yhdysreitille. Tämä ympyräreitti on merkitty käpymerkein ja se on vaativahko, sillä reitillä on korkeuseroja ja jyrkkiä nousuja. Luontopolku lähtee Haltian parkkipaikan vierestä punaisen infovajan luota. Reitin varrella olevista kohdeopastetauluista voit oppia uutta Nuuksion luonnosta. Polun varrella sijaitsee myös Aarnitulen varaustulipaikka, jonka voi varata yksityiskäyttöön Haltian asiakaspalvelusta. Reitti on merkitty käpymerkein. Suomen luontokeskus Haltian palvelut retkeilyneuvontoineen, näyttelyineen, putiikkeineen ja ravintolapalveluineen täydentävät retkipäivän erinomaisesti. Reitti on keskivaativa, jonka matkalla on korkeuseroja ja jyrkkiä nousuja. Ei talvikunnossapitoa.

Haltia – Haukkalampi Yhdysreitti

Tällä vaativalla reitillä pääsee testaamaan kuntoaan nousuissa ja laskuissa sekä ihastelemaan Pitkäjärven upeista maisemista. Suomen luontokeskus Haltialta lähdettäessä reitti haarautuu Päivättärenpolulta ja vie kohti Nuuksion kansallispuiston sydäntä, Haukkalampea. Reitti on hyvä valinta kokeneemmille vaeltajille, jotka haluavat haastaa itsensä. Yhdysreitillä on vaativia nousuja ja laskuja, mutta jyrkimmissä paikoissa on portaat. Reitin varrella patikoidaan Nuuksion suurimman järven, Pitkäjärven, upeissa maisemissa. Pitkäjärven pohjoisrannalla on taukopaikka, jossa on mahdollista levähtää hetkinen. Reitti on merkitty oranssilla yhdysreittimerkinnällä. Haukkalammen päästä reitti alkaa pääsisäänkäynniltä. Reitin voi aloittaa sekä Suomen luontokeskus Haltialta, jonka näyttelyissä voi tutustua koko Suomen luontoon, nauttia lounasta ravintolasta ja vuokrata retkeilyvälineitä. Haukkalammen päässä Natura Vivan Haukanpesällä toimii kahvila sekä välinevuokraamo. Haukanpesällä on myös kuivakäymälät sekä vesipiste. Haltiasta löytyvät wc:t. Reitti soveltuu kokeneille ulkoilijoille, sillä matkalla on vaativia nousuja ja laskuja.

Kuvat: Anna Haukka/Metsähallitus, Tiina Backman/Visit Espoo,                                                         Alina Lastusilta/Metsähallitus, Paula Greus/Visit Espoo

Yhteystiedot

02820 Espoo