Siirry sisältöön

Espoon keskus

Träskändan luonnonsuojelualue ja kartano

Ulkoilu

Träskändan kartanopuistossa kohtaavat historia ja monimuotoinen luonto. Kartanopuisto on valtakunnallisesti arvokas kulttuurihistoriallinen ympäristö ja yksi Espoon vanhimmista luonnonsuojelualueista.

Träskändan kartanopuistossa kohtaavat historia ja monimuotoinen luonto. Kartanopuisto on valtakunnallisesti arvokas kulttuurihistoriallinen ympäristö ja yksi Espoon vanhimmista luonnonsuojelualueista. Kulttuurihistorialliset arvot yhdistyvät kartanopuiston vanhaan jalopuustoon ja useisiin harvinaisiin puu- ja pensaslajeihin sekä eläimistöön. Kartanoympäristöön kuuluu myös poikkeuksellisen laajana ja alkuperäisenä säilynyt maisemapuisto.

Kartanopuiston rakentaminen aloitettiin jo 1700-luvulla, mutta nykyasunsa puisto sai Aurora Karamzinin aikana 1800-luvun puolivälissä, jolloin Träskända kuului Suomen loistokkaimpien kartanoiden joukkoon.

Kartanopuisto on suosittu ulkoilualue ja tärkeä lähiympäristö alueen asukkaille.

Träskändan kartanopuisto on rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi v. 1961. Kartanpuisto on maamme merkittävimpiä historiallisia puistoja. Puistoon liittyy paljon entisaikojen muistoja, esim. Aurora Karamzinin aikana (1800-luvun puolivälissä) Träskändassa vietettiin todellista herrasväen elämää.

Puistossa kiertelevä luontopolku vie kulkijan vanhan kartanopuiston tunnelmiin. Opastetulla reitillä voi tutustua myös perinteiseen puutarhakulttuuriin ja rehevään lehtoluontoon. Espoon ympäristökeskus ei enää järjestä Träskändan puistokävelyretkiä.

Träskändan pysäköintiin ajetaan Träskändan puistotien ja Träskändan ristin kulmauksesta.

Tiedustelut kartanosta Espoon tilapalveluista.