Espoo on 50-vuotias kaupunki
Espoosta tuli kaupunki 1.1.1972, ja vuonna 2022 siitä on 50 vuotta. Pirteää keski-ikäistä kaupunkia juhlitaan läpi vuoden eri puolilla Espoota tapahtumin ja kohtaamisin, yhtä lailla luonnossa ja urbaanissa kaupunkiympäristössä kuin museoissa ja aktiviteeteissa. Tervetuloa yhteiseen juhlaan ja Espooseen seikkailemaan! Kerromme näkemisen ja kokemisen arvoisia vinkkejä, mutta pyydämme myös sinua mukaan kertomaan suosikkipaikoistasi.

Tapahtumia, kohtaamisia ja elämyksiä
Yhteinen juhla on nyt siis käynnissä ja ohjelma täydentyy pitkin vuotta! Vinkkejä löytyy sekä Visit Espoon verkkopalvelusta että sosiaalisen median kanavista mutta tietenkin myös Espoon kaupungin verkkopalvelusta ja some-kanavista. Lisäksi toivomme vinkkejä myös teiltä - kyllä, juuri sinulta - Espoon asiantuntijoilta ympäri Suomen ja vaikkapa matkailijoilta ympäri maailman. Vinkkienne avulla olemme jo koonneet upean Espoon TOP50-kohteet listauksen, josta kelpaa katsella vinkkejä lomapäiviin. Seuraa myös Visit Espoon some-kanavia ja auta meitä löytämään Espoon parhaat kohteet, paikat ja alueet!

Ohjelmisto
Juhlavuoden ohjelmisto upeine tapahtumineen täydentyy vuoden mittaan, mutta jo nyt kannattaa käydä tutustumassa, mitä kaikkea on luvassa. Yksi vuoden kohokohtia on ehdottomasti elokuun viimeisellä viikolla vietettävä Espoo juhlii! -viikko, joka huipentuu perinteiseen Espoo-päivään 27.8. Pitkin vuotta voi kuitenkin kokea toinen toistaan mielenkiintoisempia tapahtumia ja mitä upeimpia näyttelyitä sekä kokea elämyksiä ympäri kaupunkia.
Tänä vuonna saadaan luvalla odottaa kestosuosikkeja April Jazzia huhtikuussa ja Espoo Ciné -festivaalia elokuussa. Keväällä Tapiolaan avautuu uusia museoita ja tutuissakin paikoissa riittää kuhinaa: WeeGeellä juhlitaan syyskuussa Mauri Kunnas -näyttelyn avajaisia ja marraskuussa avautuu odotettu Collection Kakkonen -näyttely.
Lasten ja lastenmielisten kannattaa olla kuulolla ainakin keväällä Museo Leikin avajaissa, huhtikuun Lasten museofestareilla sekä lokakuussa, kun Lasten kulttuuriviikonloppua vietetään Espoon eri kulttuuritaloissa. Urheilurintamalla taistellaan muun muassa kotimaisten ja ulkomaisten yleisurheilutähtien johdolla Leppävaaran stadionilla sekä loppuvuodesta naisten ja nuorten Ringeten MM-jäillä.

Espoo nyt ja silloin
Oletko espoolainen, entinen tai tuleva espoolainen, Espoossa matkaillut vai työn myötä Espooseen tullut? Tarinoita on monia ja jokaisella on oma Espoonsa. Omaa ajatustaan Espoosta voi tarkistaa vaikkapa Kalevauvan uusimmasta, humoristisesta ja leikkimielisestä Espoo-hittibiisistä.
Espoon pitkässä ja kiinnostavassa historiassa ensimmäinen kirjallinen maininta löytyy 1400-luvulta, ja myöhemmin samalla vuosisadalla Espoosta tuli itsenäinen kirkkopitäjä ja seurakunta, kunnes se 1972 julistettiin kaupungiksi. Espoon tiettävästi vanhin rakennus on Espoon keskuksen kupeessa sijaitseva Espoon Tuomiokirkko, joka on luultavasti rakennettu juuri 1400-luvun loppupuolella. 1950-60 -luvut puolestaan olivat Espoossa arkkitehtuurin kulta-aikaa, minkä ansiosta kaupungista löytyy tänä päivänä useita merkittäviä funktionalismin merkkiteoksia - Alvar Aallosta Pietilän arkkitehtipariskunnan suunnittelemiin taideteoksiin.
Entä miten menivät Espoon kaupungin ensimmäiset uuden vuoden juhlat? Kuulemma oikein hyvin ja hauskasti: kaupungiksi tuloa juhlittiin ilotulituksin, tanssein ja makkaroin, jota vahvistettiin puolen yön aikaan vielä rummuin ja kirkonkelloin! Espoon historiaan ja tarinoihin voi tutustua Espoon perinneseuran sivuilla. Ja Espoo-tietämyksensä voi käydä testaamassa samoilla sivuilla kuukausittain vaihtuvassa Espoo 50 vuotta kaupunkina -tietovisassa.