Siirry sisältöön

 Nuuksion alueen kesän aktiviteettivinkit

Onni on raikas ilma, luonto ja hiljaisuus. Nuuksion kansallispuiston alueella voit harrastaa ja nauttia kesäisistä aktiviteeteista. Tutustu koko Suomen upeaan luontoon ja erilaisiin näyttelyihin Suomen luontokeskus Haltiassa, lähde vaeltamaan omatoimisesti tai osallistu opastetuille retkille!

 

Järvimaisema

Nuuksioon.fi – suunnittele päiväsi julkisilla liikkuen

Tutustu etukäteen erilaisiin reittivaihtoehtoihin ja suunnittele oma päiväsi luonnossa Nuuksioon.fi -palvelun avulla. Palvelu yhdistää HSL-alueen julkisen liikenteen aikataulut, kansallispuiston ja sitä ympäröivien virkistysalueiden reittejä uudella tavalla. Julkisilla liikkuessasi et ole sidottu ainoastaan rengasreitteihin, vaan voit nousta pois pysäkillä A, patikoida ja nauttia palveluista ja nousta retkesi päätteeksi bussiin pysäkillä B. Monet reiteistä ovat yhdistelmiä olemassa olevista reiteistä. Suunnittele oma päiväsi luontoon kestävästi julkisilla liikkuen ja hyödynnä parhaat retkivinkit!

Nuuksioon.fi -palveluun
Retkiehdotuksia: 25 kpl

OHJATUT AKTIVITEETIT

VIIKKO-OHJELMA

Nuuksion Taika

Kalevalan Taikaa 

Tule Wäinölään, missä mennyt aika ja Kalevalan tarinat heräävät eloon. Kalevalan kokosi Elias Lönnrot, se julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1835 ja toisen kerran 1849. Lönnrot keräsi Kalevalan tarinat runonlaulajilta. Ennen kirjoitustaitoa nämä tarinat siirtyivät suullisena perintönä sukupolvelta toiselle. ”Lyökämme käsi kätehen, Sormet sormien lomahan, Lauloaksemme hyviä, Parahia pannaksemme.” 

Ohjelman alussa tarjotaan nuotiolla nokipannukahvit tai yrtttijuoma siemennäkkärin kera. Lounaalla on lähimetsien sienistä valmistettu sienipiirakka tai kasvispiirakka, joka mahdollista saada myös vegaanisena. Lisäksi vihreä salaatti jossa kesäkaudella mukana lähialueen villiyrttejä. Jälkiruuaksi tarjoamme Metsämarjaherkun: rahkaa, kermaa ja kauden marjoja.

Aika: 7.6.-9.8. joka maanantai klo 10-13
Hinta: 120€/hlö /3h
Varaukset ja lisätiedot

Asahi-aamuliikuntaa Nuuksiossa

Tule Nuuksion Pohjoiselle Portille, Salmen ulkoilualueelle, ja osallistu Asahi-aamuliikuntaan. Asahi on liikuntaa, joka sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille. Se on yksinkertaista ja kokonaisvaltaista, liikkeet ovat rauhallisia ja ne tehdään hitaan hengityksen tahdissa. Asahi-aamuliikuntaa tehdään seisten. Asahi on Suomessa kehitetty liikuntamuoto, jossa yhdistyvät itämaisen ja länsimaisen terveysliikunnan parhaat perinteet. Sitä voi verrata kiinalaiseen aamuvoimisteluun. Liikkeiden suunnittelussa on otettu huomioon suomalaisten yleiset terveysongelmat, kuten selkä- ja hartiaseudun vaivat. Liikkeet kehittävät myös asennon hallintaa, tasapainoa ja ryhtiä.

Aika: 5.6.-21.8. joka lauantai klo 10-10.30
Hinta: 6€/hlö /30 min
Varaukset ja lisätiedot

Metsän Taikaa

Lähde retkelle suomalaisen syvimpään sielunmaisemaan – tarinoita kuiskailevaan metsään. Tutustu rikkaaseen kansanperinteeseemme ja metsään liittyviin ikivanhoihin uskomuksiin, joita on jo 1700-luvulta lähtien tallennettu kansanperinnearkistoon. Kalevalasta löytyy maailman syntymyytti ja tarina Sampsa Pellervoisesta, joka kylvää metsän puut ja kasvillisuuden. Esi-isiemme elämässä metsällä oli merkittävä rooli, pyhiin lehtoihin kokoonnuttiin yhteydenpitoon luonnonjumalien kanssa ja haltioiden välityksellä oltiin yhteydessä metsään.

Aika: 5.6., 3.7. & 7.8. Joka kuukauden ensimmäinen lauantai klo 11-13, jolloin Luontobussi ajaa Pohjoiselle Portille
Hinta: 75€/hlö / 2h
Varaukset ja lisätiedot


Suomen luontokeskus Haltia 

Suomen luontokeskus Haltia on lasten ja aikuisten suosima elämyksellinen näyttelykeskus, joka kokoaa Suomen monipuolisen luonnon yhden katon alle. Haltiassa koet maamme luonnon ja eläimistön etelän saaristosta Lappiin asti ja näet samalla kertaa kaikki Suomen vuodenajat. Vaikuttavan audiovisuaalisen päänäyttelyn lisäksi pääset tutustumaan luontopääkaupungin luontoon, kuuntelemaan aitoja luonnonääniä sekä tapaamaan ”ihka oikean” Halla-karhun. Päänäyttelyn lisäksi Haltiassa on vaihtuvia erikois- ja gallerianäyttelyitä kuten Lataa aivosi luonnossa -näyttely. Ravintola Haltiassa voit nauttia kotimaisista puhtaista raaka-aineista valmistettua ruokaa tai nauttia kahvilan antimista maisemaravintolassa.

Leevi liito-oravan luontopolku -retki
Aika: Keskiviikkoisin 7.7.-4.8. (7.7., 14.7., 21.7., 28.7., 4.8.) 
klo 12.30–13.30
Lähtöpaikka: Suomen luontokeskus Haltian piha, Nuuksiontie 84.
Toiminnallinen koko perheen retki lasten ehdoilla. Perheretki. Ei ennakkoilmoittautumista.


SoundByNature

Aamulaulu metsän suojassa herättelee kehon ja mielen! Aloita luontopäiväsi virkistävällä hetkellä oppaan johdolla. Aamulaulu hellii kehoa ja mieltä, halutessasi voit myös hyräillä mukana. Bussilla pääset perille asti, paikan päällä luontolaulun ohjaaja toivottaa sinut tervetulleeksi. Kävelemme helppokulkuista reittiä ja pysähdymme silloin tällöin kuuntelemaan ja hengittelemään. Kierroksen jälkeen voit halutessasi vierailla Haltian luontokeskuksessa tai jatkaa omille poluillesi. 

Tapaaminen Haltian pääsisäänkäynnin edessä klo 8:45, metsässä n. klo 9-10.

Aika19.5. – 30.6. joka keskiviikko
Lähtö: Haltiasta klo 8:45, paluu n. klo 10:30
Hinta: 45€ sisältää Luontolaulu-kirjan.
Lisätiedot ja varaukset


 

Retkipaikka - Wine in the Woods

Elämysviinitasting Wine in the Woods on elämyksellinen tapahtuma, jossa viinit ja metsä kohtaavat aivan uudella tavalla. Asiantuntevat oppaamme johdattavat sinut matkalle makujen ja tuoksujen maailmaan keskelle metsää pystytettyyn viinibaarimme. Lyhyellä kävelymatkalla virittäydymme kokemaan metsän kaikkien aistien kautta. Tämän jälkeen astumme sisään metsän ravintolasaliin, joka elää ympäristönsä kanssa vuodenaikojen ja säätilojen mukaan ja tarjoaa joka kerta erilaisen elämyksen. Siellä eräsommelierimme johdattaa sinut kokemuksiin, jossa viinien ja metsän maut, tuoksut ja tarinat kohtaavat toisensa.

Aika: Keskiviikkoisin ja perjantaisin 28.5.-1.10.2021 klo 18-20
Lähtöpaikka: Suomen luontokeskus Haltia, Nuuksiontie 84 02820 Espoo (Tapahtuma on ulkona)
Hinta: alk. 99,00 €/hlö
Lisätiedot ja varaukset.

 


Feel the Nature

Erämelontaseikkailu intiaanikanooteilla

Melonta erämaajärvillä on jaloa luontoliikuntaa, jossa aistit avautuvat, mieli lepää ja keho saa leppoisaa liikuntaa. Tällä opastetulla melontaretkellä melomme avokanooteilla eli intiaanikanooteilla Nuuksion kansallispuiston ja sen lähistön kallioiden ja metsien ympäröimillä erämaisilla järvillä, Kattila- ja Vääräjärvellä, Uintimahdollisuus evästauolla. Sopii myös aloittelijoille. 

Aika: Lauantaisin 29.5. - 25.9.2021 & torstaisin  1.7.-12.8.2021 klo 10.30-14:30
Kattilajärvi, Kattilajärventie 30, Espoo.
Edestakainen kuljetus Espoon keskuksesta klo 10.00 (paikkoja rajoitetusti pandemian aikana) 
Hinta: 75€/henkilö, sis. opastus, melontavarusteet sekä retkieväät  
Lisätiedot ja varaukset: https://feelthenature.fi/eramelonta


 

Nuuksion Pohjoinen Portti - Matalan kynnyksen tutustuminen Fatbike-maailmaan

Kun lähdet opastetulle fatbikeretkelle, Sinun ei tarvitse osata, kuin ajaa polkupyörällä. Ammattitaitoinen opas hoitaa Sinulle ajopelin, kypärän ja tiedon, miten maasto-olosuhteissa juuri näillä fatbikeilla opitaan ajamaan. Fatbike soveltuu epätasaiseen maastoon ja on kehitetty alunperin talviolosuhteisiin pehmeälle alustalle. Oma vaatetus, sekä jalkineet on hyvä olla pyöräilyyn- ja säähän sopivat. Pyörissä on pulloteline omaa juomapulloa varten. Lähdöt Nuuksion Pohjoiselta Portilla ja Haltian Luontokeskukselta. Haltian lähdöissä mahdollisuus valita lihas- tai sähköavusteinen pyörä. Nuuksion Pohjoisella Portilla käytössä lihaskäyttöisiä pyöriä. 

Aika: Lauantaisin alkaen 22.5
Startit:
Pohj. Portilta klo 11:00, Haltiasta klo 14.00
Max määrät: Haltiasta 10 hlöä, Pohj. Portilta 7 hlöä
Kesto: 1,5 h 
Hinta: Sähköavusteisella 85,00 €/hlö, lihaskäyttöisellä 62,00 €/hlö
Varaukset


 

Natura Viva

Lähde kokeilemaan SUP-lautailua keskellä Nuuksion kansallispuistoa. Haukkalammella on upeat puitteet ja rauhallinen ympäristö, jossa on hyvä harjoitella matalalla kynnyksellä ja hauskaa pitäen. Retkelle osallistuminen ei vaadi aikaisempaa melontakokemusta, lähde siis rohkeasti mukaan! Käytettävät SUP-laudat ovat tukevia ja helppoja hallita, joten voit tulla melomaan rennoin mielin.

Saatavuus: Ma 7.6 / ti 6.7 / ke 11.8
Aika: Klo 18-20, Nuuksion Haukanpesä, Espoo
Hinta: 39e/ hlö (2h), sisältää opastuksen, SUP-laudan ja muut melontavarusteet 
Lisätiedot ja varaukset


OMATOIMISESTI 

Haltian luontonäyttelyt

Koe 5 näyttelyä yhdellä sisäänpääsymaksulla:

Aika: Avoinna ke-su klo 10-17.
Hinta: 13 € / 8 € / alle 7v. ja museokorttilaiset veloituksetta. Perhelippu 25€ (sis. 1-2 aikuista & 1-4 lasta). Hintaan sisältyy ääniopastus.
Osta pääsylippu ennakkoon alennettuun hintaan.
Tutustu Haltiaan.


Feel the Nature - Omatoimimelontaretket Nuuksion Kattilajärveltä

Feel The Naturen melontatukikohdasta Kattilajärven rannalta pääset suoraan melomaan Nuuksion hienoille erämaajärville, joilla voit tehdä useamman tunnin melontaretken. Vuokraukseen sisältyy korkealuokkainen kaksikkoavokanootti (intiaanikanootti)  sekä tarvittavat melonta- ja turvavarusteet: melontaliivi, mela ja äyskäri sekä turvallisuusohje. Omatoimivuokrauksessa otat itsenäisesti kanootit  ja varusteet käyttöön varastostamme, huollat ja palautat  antamiemme ohjeiden. Varaus tehdään ennakkoon verkkopalvelussamme https://feelthenature.fi/fi/kanoottivuokraus-nuuksion-kattilajarvella/ . Edellytämme vuokraajalta aikaisempaa melontakokemusta ja suosittelemme opastettua erämelontaseikkaluamme tutustumiseen.

Aika: 14.5.2021-10.10.2021 
Hinta: 30 eur / kanootti / 2 h (sis. varusteet)
Varaukset ennakkoon


 

Nuuksion poropuisto

Koe ripaus pohjoisen eksotiikkaa Suomen eteläisimmässä poropuistossa Nuuksiossa. Tapaa suloiset sarvipäät Niila, Usva, Taika, Lumi, Nella ja Tähti. Nämä 6 poroa asuvat tarhassa ympäri vuoden. Vierailu yleisenä aukioloaikana sisältää porojen syöttämistä ja nokipannukahvia (myös tee ja mehu) sekä tikkupullan paistamista kodan nuotiotulilla. Pieni matkamuistopuoti on auki.

Aika: Muina aikoina yksityisvierailut mahdollisia, kysy lisää: info@NuuksioReindeerPark.fi

Toukokuu
La  klo 12-15
Su klo 12-15
Kesäkuu
Ke klo 17-20
La klo 12-15
Heinäkuu
La klo 12-15

Hinta: 25 € / 10 € (4-11 v.) . Perhelippu 60 € (2 aikuista ja 2 lasta). sis. porojen ruokkiminen, tikkupullan paistoa ja nokipannukahvit kodassa.
Osta pääsylippu ennakkoon.
Tutustu poropuistoon.


Retkipaikka

VÄLINEVUOKRAUS – Retkipaikka / Suomen luontokeskus Haltia
Teltat, rinkat, retkikeittimet, makuupussit, makuualustat, Tentsile-teltat, aurinkopaneelilaturi
Paikka: Suomen luontokeskus Haltia, Nuuksiontie 84, 02820 Espoo
Avoinna Haltian aukioloaikojen mukaan tai sovitusti
Vuokraa verkosta


Biking.fi

E-FATBIKE & FATBIKE VUOKRAUS – Biking.fi
Sähköavusteiset e-fatbiket ja luomufatbiket
Paikat:
Nuuksion Pohjoinen Portti, Salmentie 100 B, 03300 Vihti (Fatbiket)
Suomen luontokeskus Haltia, Nuuksiontie 84, 02820 Espoo (E-fatbiket ja fatbiket)
Vuokraa verkosta:
Haltia
Nuuksion Pohjoinen Portti


Solvallan urheiluopisto / varustevuokraus

Koe Nuuksion upea luonto meloen Nuuksion Pitkäjärvellä. Tai seikkaile Nuuksion metsissä Fatbikellä!
Järjestämme myös ohjattuja retkiä.

Kanootti ja kajakki vuokraus (omatoimimelontaan)
1 tunti 10€, 3 tuntia 25€

Fatbike vuokraus (omatoimipyöräilyyn)
1 tunti 15€, 2 tuntia 25€

10.5-13.6 Melonta ja pyörävuokraus avoinna varaustilanteen mukaan.
14.6-15.8 Melonta ja pyörävuokraus tarkemmat aukioloajat päivittyvät lähiaikoina kotisivulle
15.8-> melonta ja pyörävuokraus avoinna varaustilanteen mukaan.

Lisätiedot ja varaukset

 


Majoitukset

Tentsile 

Tentsile Experience ”Yö puussa”. Maailman vihrein Eco Camp -leiri Nuuksiossa!  Tervetuloa kokemaan kesäinen luonto iholla ja nauttimaan metsästä aivan uudella tavalla maailman ekologisimmassa, vähähiilijalanjälkisessä ekoleirissä. Yötä Tentsile -majoitteessa puiden oksilla, tuulen tuudittamana et varmasti unohda! 

Ajankohta: 1.6.2021-30.9.2021
Hinta alkaen 180 e. Hinta sisältää 2 henkilöä, alle kouluikäiset vanhempien seurassa ilmaiseksi.
Lisätiedot ja varaukset

Tentsile - Nuuksio Pohjoinen Portti

Tentsilet varattavissa Nuuksion Pohjoisella Portilla luonnonläheisenä elämysmajoituksena koko kesän, 15.9. asti.
Varaukset

Majoitukseen sisältyvät makuupussi, -liner ja -alusta, sekä pyyhkeet ja aamiaiskori. Omiakin varusteita saa toki käyttää.
Majoittujien yhteiskäytössä on jääkaappi, sekä suihku- ja wc-tilat. Alueella yhteisessä käytössä myös hormilliset tulipaikat. Alueella on vesipiste ja yhteistiloissa sähköpistoke esimerkiksi puhelimen lataamista varten.

Poropuiston päremajat

Elämysmajoitus Nuuksion Poropuistossa on ainutlaatuinen majoitusmahdollisuus ekologisessa päremajassa Nuuksion poropuistossa. Voit seurata porojen touhuja, ottaa kuvia ja syöttää niille jäkälää suoraan majasi ikkunasta käsin. Oppaamme vie sinut myös käymään poropuistossa, jossa hän kertoo poroistamme ja voit syöttää niitä.

Hinta alkaen 360 e.
Lisätiedot ja varaukset

Hawkhill

Varaa upea hirsimökki rauhallisen järven rannalla Nuuksion kansallispuiston ympäröimänä. Kaikissa mökeissä oma piha, ranta ja rauha. Vuokraa mökki viikonlopuksi tai viivy koko viikko saunoen, soudellen ja rennosti Nuuksion luonnosta nauttien.

Hinta alkaen 390e / 2vrk
Lisätiedot ja varaukset

Villa Paratiisi

Villa Paratiisi on tunnelmallinen huvila järven rannalla, joka sopii 20 henkilön tilaisuuden järjestämiseen ja 14 henkilön majoitukseen. Huvila tarjoaa hienot puitteet yhteiseen aikaan perheen, ystävien ja työkavereiden kesken. Tule kokemaan Paratiisin taika!

Hotelli Nuuksio

Hotelli Nuuksiossa on perinteisen hotellimajoituksen lisäksi tarjolla ryhmä- ja elämysmajoitusta idyllisessä ympäristössä, Siikajärven rannalla.
Lisätiedot ja varaukset

Haltia Lake Lodge

Uusi luonto- ja elämyshotelli avautuu kesällä 2021!
Lisätiedot ja varaukset

Telttailu

Nauti luonnon kauniista väreistä ja jatka telttailukautta pitkälle syksyyn! Tutustu tarkemmin Espoon ja Nuuksion telttailualueisiin.


Nuuksion vuokrattavat saunat

Lähde viettämään syksyistä päivää perheen, ystävien tai vaikkapa kollegoiden kanssa! Ulkoilun lomassa piipahda nauttimaan lämmöistä varaamalla saunatila yksityiskäyttöön.

Eventure, Yli-Takkulan tilalla Pohjois-Espoossa aivan Nuuksion rajalla vanha hirsirunkoinen puulämmitteinen pihasauna 8 henkilölle, ulkona myös poreallas 6-8 henkilölle.
Green Window Nuuksio, Neljä vuokrattavaa saunaa. Perinteinen savusauna, puulämmitteinen sauna sekä kaksi sähkösaunaa kauniin järven rannalla Nuuksion Kattilassa. 
HaltiaSaivon Saunan yksityistilat Nuuksion Pitkäjärven rannalla, josta on pääsy näköalaterassille.
Hotelli LepolampiKaksi hirsistä saunaa Kivilammen rannalla Nuuksion etelä puolella.
Hotelli Nuuksioallasosaston saunatilat ja rantasauna  Siikajärven rannalla.
Natura  VivaOravankolo ja Tikankolo eräkämppien saunatilat  Ruuhilammen rannalla sekä Haukanpesän sauna Haukkalammen rannalla. 
Nuuksion TaikaVilla Paratiisin puulämmitteinen sauna Nuuksion pohjoispuolella Poikkipuoliaisen rannalla.
SMA GroupKarhunpesä  puulämmitteinen sauna Nuuksiossa sekä ulkoporeallas ja Safaritalo / InipiSpa puulämmitteinen sauna ja kolme lämminvesipaljua rentoutumiseen.
Solvallan urheiluopisto, Rantasauna Nuuksion Pitkäjräven rannalla.

 

Naisen käsi kurottaa metsälammen veden pintaan.