Siirry sisältöön

VINKKEJÄ VASTUULLISEEN MATKAILUUN

Mitä on vastuullinen matkailu ja miten voisin itse valita vastuullisesti? Visit Espoo kokosi käytännön vinkkejä kestävästi toimimiseen niin maalla kuin merellä. Voit valita vastuullisesti sekä ennen matkaa että itse kohteessa.

Laituri ja pieni sininen mökki Espoon kesäisessä saaristossa.

Hanki tietoa Espoosta, lähialueista ja niiden vastuullisista palveluista ennakkoon

Visitespoo.fi -verkkopalvelu auttaa sinua löytämään alueemme vastuulliset palvelut. Sivuiltamme löytyvän Kohteet ja palvelut -palveluhaun kautta voit suodattaa vastuullisia palveluita tarjoavia yrityksiä alueeltamme. Lisäksi Tapahtumakalenteri-osiosta löydät virtuaaliset tapahtumat alueellamme sekä virtuaalisia kierroksia tarjoavia yrityksiä.

Täällä vastuullisuuteen liittyvällä teemasivulla, kerromme vastuullisuustarinoita alueemme yrityksistä sekä vastuullisuustyöstä Espoossa ja meillä Visit Espoossa. Seuraa Visit Espoota sosiaalisen median kanavissa Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä. Niistä saat myös vinkkejä vastuulliseen matkailuun. Niinhän se on, kuten vanha sanonta kuuluu, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!

Liiku ekologisesti paikasta toiseen

Julkisten liikennevälineiden käyttäminen on ekologinen tapa liikkua paikasta toiseen, ja Espoossa se onnistuu vaivattomasti. Matkusta metrolla merelle, hyppää kaupunkipyörän selkään ja vuokraa kaupunkisoutuvene. Mene metsään bussin kyydissä ja nauti luonnosta vaikkapa fatbiken selässä. Lähijunalla tai metrolla pääset shoppailemaan Suomen vastuullisimpiin kauppakeskuksiin tai nauttimaan kulttuuririennoista eri puolilla kaupunkia.

Lomaile ja majoitu vastuullisissa kohteissa

Suurin osa Espoon majoituskohteista sijaitsee puhtaan luonnon äärellä meren tai järven rannalla tai metsän siimeksessä, joihin on erinomaiset mahdollisuudet saapua julkista liikennettä hyödyntäen. Espoon alueen majoitusyritykset ovat tehneet jo vuosia pitkäjänteistä työtä kohti vastuullisempaa matkailua.

Ympäristösertifioituja majoituskohteita löytyy hotelleista mökkimajoituksiin ja eräkämpistä puiden väleissä leijuviin telttoihin. Mille kuulostaisi majoittua hotellissa, joka istuttaa jokaista huoneen välisiivousta jättänyttä kohden puun yhteistyössä paikallisen luonnonsuojelujärjestön kanssa? Entä oletko majoittunut mökissä, joka ei tuota hiilidioksidipäästöjä lainkaan?

Syö ja juo paikallisissa kahviloissa ja ravintoloissa - tue paikallista

Useat paikalliset ravintolat Espoossa tarjoavat puhdasta lähiruokaa mm. hyödyntämällä lähimetsien villiyrttejä, marjoja ja sieniä sekä pientilojen tuotteita. Löytyypä Espoosta myös hotelli, jolla on oma kalastajakin. Espoo valittiin v. 2009 ensimmäiseksi Reilun kaupan kaupungiksi Suomessa. Kaupungistamme löytyy useita Reilun kaupan kahviloita ja ravintoloita. Verkkopalvelumme Tuetaan paikallista -osiosta voit ostaa majoituksen ja erilaiset elämykset ennakkoon joko itselle tai lahjaksi!

Liiku luonnossa vastuullisesti

Luonto on meille suomalaisille osa jokapäiväistä elämää ja sen terveysvaikutukset ovat kiistattomat. Jo 15 minuutin oleskelu luonnossa helpottaa stressiä. Lataudu luonnossa puujoogassa tai metsämieli -retkellä, osallistu villiyrttikurssille tai marjanpoimintaretkelle, vuokraa kanootti tai lähde opastetulle linnunbongausretkelle. Suosi ohjelmapalveluyrittäjiä, jotka ovat sitoutuneet Metsähallituksen kestävän matkailun periaatteisiin.

Luonnossa liikkuessa on hyvä muistaa luonnossa retkietiketti, jotta puhdas luontomme säilyy seuraaville jälkipolville vähintään yhtä hyvässä kunnossa kuin se on meillä tänä päivänä. Jokamiehenoikeudet ovat meille kaikille tuttuja, mutta muistammehan myös joka miehen velvollisuudet. Liiku merkityillä reiteillä, tee avotuli vain niille merkityillä paikoilla, kunnioita kanssaliikkujia ja vie roskasi pois lähtiessäsi!

Matkaile sesonkien ja ruuhkahuippujen ulkopuolella, jos se sopii kalenteriisi

Suosittelemme vierailemaan kohteissamme mahdollisuuksien mukaan sesonkien ja ruuhkahuippujen ulkopuolella. Näin kuormitat ympäristöä vähemmän ja tuet paikallisten yritysten ympärivuotista toimintaa. Vältyt myös itse ruuhkilta ja voit nauttia lomastasi ilman turhaa stressiä.