Siirry sisältöön

Tee panimoreissu Espooseen!

Espoo on nykyään monipuolinen olut- ja panimokaupunki, missä riittää koettavaa. Pienpanimoita voi kiertää kätevästi alue kerrallaan tai sitten varata espoolaiseen olutmatkaan koko päivän ja reissata joko julkisilla tai pyörällä Espoon olutkohteet läpi.

Ihmisiä vierailemassa espoolaisessa pienpanimossa.

Tässä neljä tärppiä Espoon olutreissuun: 

1. Otaniemi – Fat Lizard Brewing ja Olarin Panimo

Yksi Espoon elävimmistä alueista on punatiilinen Otaniemi, jonka kampusalueen osana on iso amfiteatteri, jonka penkeillä tai puistossa on hauska juoda muutama olut samalla kun seuraa puistossa vilisevää elämää.

Alueella sijaitseva Fat Lizard Brewing Co. on Espoon ensimmäinen kaupallinen panimo, joka on perustettu 2015. Panimo valmistaa jenkkityylisiä, helposti juotavia ja raikkaita oluita.

Fat Lizard sijaitsee Alvar Aallon suunnittelemassa vanhassa Kattilahallissa, jossa on ennen ollut lämmöntuotannon tutkimusrakennus. Rakennuksen historiaan kuuluu myös se, että rakennuksessa on keksitty ja kokeiltu nykyään jo hyvin yleinen wc:n kaksoishuuhtelu.

Fat Lizardilla on sekä oma kauppa että baari kesäterasseineen, jossa voi nauttia juomia myös paikan päällä. Panimolla järjestetään myös kierroksia ja maisteluita. Kivenheiton päässä sijaitsee jenkkityylistä ruokaa tarjoileva ravintola Fat Lizard, jossa on myös laaja valikoima Fat Lizard -panimon ja muiden, pääosin suomalaisten pienpanimoiden oluita. Ravintolasta saa myös erikoisuutena hyönteisiä, mm. rapsakoina alkuruokaraksuina. 

Olarin panimo ei nimestään huolimatta sijaitse Olarissa, vaan Fat Lizardin naapurissa Otaniemessä. Panimo on perustettu 2015 oluentekijä Ville Leinon autotalliin Olariin ja panimon ilme heijasteleekin Olarin lähiön menoa 1980-luvun lopun skeitti- ja rappikulttuurin aikoina. Panimo on tunnettu IPA-oluistaan, varsinkin sameista NEIPA-oluistaan, joista Runaway voitti vuonna 2021 Suomen Paras Olut- palkinnon.

Olari Panimolla on oma baarinsa, joka on kekseliäästi sisustettu sekalaisesta kirpputoritavarasta sekä pieni panimokauppa. Baarin terassi kerää espoolaisia ja metrollatulijoita Itä-Helsingistä asti. Usein terassilla näkee myös Edu Kehäkettusen soittelemassa levyjä ja meininki saattaa kohota kattoon kesäiltaisin.

Panimolla työskentelevä laskee astiaan tuoretta olutta säiliöstä.

2. Keran hallit - Tired Uncle Brewing Co, Masis Brewery ja 8-Bit Brewery

Keran tapahtumahalleilla on uudehko panimokeskittymä, jossa on kolmekin suomalaista pienpanimoa: Masis Brewery, 8-Bit Brewing ja oman taproomin avannut Tired Uncle Brewing Co. Keran halleille kannattaa matkata myös kahville ja taidetta ihailemaan, sekä tietysti oluelle.

Alkujaan Pitäjänmäeltä ponnistanut 8-Bit Brewery on vuonna 2016 perustettu peliteemainen pienpanimo, jonka sekä panimon, etikettien että oluiden nimien aiheet pohjautuvat panimon perustajan intohimoon video- ja tietokonepelejä kohtaan. Oluet ovat jenkkityylisiä ja helposti lähestyttäviä, sopien sekä terassille että pelailuun. Panimolle pääsee Keran Hallien sisäpihalta.

Masis Brewery on Keran halleilla kesällä 2021 aloittanut espoolainen panimo, jonka panimon nimi tulee jo edesmenneestä ”panimomestari” koira Masista, joka löytyy myös panimon logosta. Masiksen oluet ovat moderneja tulkintoja IPA-oluista sekä nyt niin trendikkäistä hapanoluista. Panimon yhteydessä on Masiksen kauppa, josta saa oluita ostettua mukaan. Kauppaan pääsee Keran Hallien sisäpihalta.

Tired Uncle Brewingin nimi on vanhempaa perua kuin itse panimo, se tulee jo vuonna 1998 perustetun kaveriporukan nimestä ”väsyneet sedät”. Panimo aloitti toimintansa vuonna 2018 ja löysi kotinsa Kerasta vuotta myöhemmin. Panimo on tunnettu sameista NEIPA-tyylisistä oluistaan, joiden nimet usein mukailevat panimon nimessä olevaa sukulaisteemaa. Panimon kaupasta saa ostettua olutta myös mukaan.

Keran hallien yhteydessä toimii myös, panimosta erillisenä Tired Uncle Taproom, jossa yli kymmenestä hanasta löytyy kaikkien kolmen Keran hallien panimoiden oluita.  Ravintolasta saa oluen kylkeen myös pubiruoka- tyylisiä annoksia, joita on mukava nautiskella oluen lomassa. 

3. Bemböle - Salama Brewing

Espoon Ikean lähellä sijaitseva Salama Brewing tiedetään makua pursuavista oluistaan ja erottuvista, metallisen psykedeelisistä etiketeistään. Salama on varsinkin olutharrastajien suosiossa ja panimo tekeekin runsaasti mielenkiintoisia uutuuksia, jotka ovat mielenkuvituksellisen makuisia.  Panimon sijainti on hieman syrjässä, joten kannattaa tarkistaa kaupan aukiolo ennen sinne reissaamista. 

4. Kivenlahti - Espoon Oma Panimo

Espoon Oma Panimon oluissa paikallisuus näkyy nimiä myöten, onhan suurin osa panimon tuotteista nimetty Espoon eri alueiden mukaan. Panimo haluaakin olla osa espoolaisuutta ja mahdollisimman paikallinen. Kivilahdessa sijaitsevalla panimolla on oma myymälä, josta saa ostettua niin Westend – kuin vaikka Kauklahti -oluita.

Teksti: Anikó Lehtinen
Food and Beverage Journalist, Beer Specialist, Presenter

Kuvat: Antti Rastivo