Siirry sisältöön

VASTUULLINEN ESPOO

Vastuullisuus on tärkeää espoolaisille matkailualan toimijoille ja koko kaupungille. Espoo on innovatiivinen kestävän kehityksen toimija. Espoolaiset matkailualan yritykset ovat olleet ympäristöystävällisen matkailun edelläkävijöitä jo pitkään. Myös vierailijana voit toimia vastuullisesti ja ympäristöystävällisesti.

Äiti ja lapsi kävelevät käsi kädessä metsässä kalliolla.

ESPOO ON KESTÄVÄ KAUPUNKI

Espoo on yksi Euroopan kestävimmistä kaupungeista, Keväällä 2016 tehdyn kansainvälisen vertailututkimuksen ja vuoden 2017 seurantatutkimuksen mukaan Espoo oli kaksi vuotta peräkkäin ykkössijalla Euroopassa. Yli 140 kaupungin vertailututkimuksessa tarkasteltiin taloudellisia, sosiokulttuurisia ja ekologisia tekijöitä. Espoon tavoitteena on kestävä tulevaisuus.

VASTUULLISTA MATKAILUA

Visit Espoo ja alueen matkailualan yritykset ovat mukana Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelmassa usean yrityksen voimin. Tulevaisuudessa vastuullinen matkailu on merkittävä osa Visit Espoon ja alueen matkailuyritysten strategiaa ja näkyy yritysten jokapäiväisissä toimissa aina kierrätyksestä energiantuotantoon sekä pyrkimyksissä mahdollisimman saavutettaviin ja esteettömiin palveluihin niin paikan päällä kuin digitaalisestikin.

Visit Espoo työstää parhaillaan Kestävän matkailun tiekarttaa. Espoon matkailu kasvaa kestävästi ja toteuttaa Suomen matkailustrategiaa yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Tavoitteena on esimerkiksi, että kumppaniverkostoon kuuluvat matkailuyritykset ovat sitoutuneet vastuulliseen ja kestävään liiketoimintaan vuoden 2022 alkuun mennessä.

Vastuullisuuden käsite sisältää kaikkinensa kolme alakategoriaa: Ekologinen vastuullisuus, Taloudellinen vastuullisuus ja Sosiokulttuurinen vastuullisuus. Matkailussa jokainen näistä osa-alueista on tärkeä. Edelliset kategoriat voidaan esittää konkreettisten kysymysten muodossa esimerkiksi seuraavasti: 1) Miten yritys kierrättää tai millaista energiaa käytetään?; 2) Onko yrityksen mahdollista toimia taloudellisesti vastuullisesti eli onko esimerkiksi ympärivuotinen matkailu mahdollista? ja 3) Onko matkailualue, kohteet ja alueen digipalvelut kaikkien esteettömästi saavutettavissa?

Visit Espoo haluaa tarjota kestäviä matkailupalveluita ympäri vuoden. Espoo on matkailualueena monimuotoinen ja inklusiivinen meidän mielestämme matkailu kuuluu kaikille!

YHTEISTYÖSSÄ VISIT FINLANDIN JA ESPOON KAUPUNGIN KANSSA

Visit Finland päivitti keväällä 2019 kansalliset kestävän matkailun periaatteet yhdessä sidosryhmien kanssa. Myös matkailija voi osallistua näiden periaatteiden kunnioittamiseen tekemällä Vastuullisen matkailijan sitoumuksen (Sustainable Finland Pledge) Visit Finlandin verkkosivuilla.

Espoo kaupunkina on sitoutunut saavuttamaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteet (Sustainable Development Goals, SDG) edelläkävijänä vuoteen 2025 mennessä. Tavoitteena on taloudellisesti, ekologisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävä Espoo, ja Espoon vastuullisuus-työstä löydät lisätietoa Espoon kaupungin sivuilta. Vastuullisen matkailun edistäminen mainitaan myös Espoon kaupungin poikkihallinnollisen Kestävä Espoo -kehitysohjelman suunnitelmassa.

Espoo liittyi myös ensimmäisenä kaupunkina Suomen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumukseen. Sen tavoitteena on luonnon kantokyvyn turvaava, hyvinvoiva ja globaalisti vastuullinen Suomi. Espoon kaupunki on sitoutunut olemaan vastuullinen edelläkävijä. Tähän sitoutumukseen kannustetaan kaikkia kaupungin toimijoita liittymään.

Visit Espoo on lähtenyt mukaan omalla sitoumuksella. Visit Espoo vastaa Espoon kaupungin kansainvälisille tieteellisille kongresseille myönnettyjen vastaanottotilaisuuksien järjestämisestä. Olemme sitouneet tarjoamaan vastaanottotilaisuuksissa paikallisesti tuotettua lähi- ja kasvisruokaa, suosien sesongin vihanneksia, juureksia sekä lähikalaa. Punaisen lihan jätämme tarjoiluista pois. Samalla sitoudumme myös vähentämään ruokahävikkiä. Lue sitoumuksemme sitoumus2050.fi -osoitteesta.

ESPOO ON REILUN KAUPAN KAUPUNKI

Espoo sai Reilun kaupan kaupungin arvonimen keväällä 2009 ensimmäisten kaupunkien joukossa Suomessa. Myös vierailija pääsee nauttimaan Reilun kaupan herkuista espoolaisissa Reiluun kauppaan sitoutuneissa kahviloissa ja ravintoloissa.

VALITSE VASTUULLISESTI

Espoossa voit matkailijana valita kestäviä vaihtoehtoja, oli sitten kyseessä majoitus, vierailukohde tai kokouspaikka. Visit Espoon verkkopalvelun palveluhaussa tunnistat ympäristösertifioidun ja vastuullisen toimijan lehtisymbolista. Voit myös valita palvelussa näkymän, jossa esitellään vain ympäristösertifioidut toimijat kussakin kategoriassa: esimerkiksi ympäristösertifioidut hotellit tai ohjelmapalvelut.