Siirry sisältöön

18.3.2019

Matkailun toimialan kasvu ja matkailukysyntä näkyy Vuoden matkailualue Espoossa

Visit Finland, Suomen matkatoimistoalan liitto SMAL sekä Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy valitsivat vuonna 2018 Espoon kautta aikain ensimmäiseksi Vuoden matkailualueeksi Suomessa. Espooseen houkuttelee vierailijoita saaristo, Nuuksion kansallispuisto, monipuolinen kulttuuri- ja tapahtumatarjonta kohteineen sekä lukuisat yritystapahtumat ja kansainväliset tieteelliset kongressit.

Yöpymisten määrä lisääntyi seitsemän prosenttia

Matkailijoiden yöpymisten määrä Espoossa kasvoi seitsemän prosenttia vuonna 2018 verrattuna vuoteen 2017. Viime vuonna matkailijoiden yöpymisiä tilastoitiin Espoossa kaikkiaan 467 000, joista kotimaisia yöpymisiä oli 284 000 ja ulkomaisia 182 000. TOP5 ulkomaat olivat Venäjä, Kiina, Viro, Puola ja Saksa. Vapaa-ajan matkailijoiden osuus oli 40,5 prosenttia ja työmatkojen 59,5 prosenttia kaikista yöpymisistä.

Vuonna 2018 Espooseen saatiin lisää vuodepaikkoja, joita toivat esimerkiksi pidempiaikaista majoitusta tarjoavat yritykset. Huoneiden keskihinta oli 82,64 euroa. Matkailijoiden Espoon yöpymisten arvo rahassa mitattuna oli tammi-joulukuussa 2018 kaikkiaan 25,7 miljoonaa euroa.

Suomen kolmanneksi suosituin kongressikaupunki

Tuoreen Finland Convention Bureaun julkaiseman kansallisen tilaston mukaan Espoo on Suomen kolmanneksi suosituin kongressikaupunki sekä kongressien määrällä, että osallistujien määrällä mitattuna. Espoossa järjestettiin vuonna 2018 yhteensä 65 kansainvälistä tieteellistä kongressia, joihin osallistui noin 7000 delegaattia.

Viime vuoden aikana Suomessa järjestettiin kaikkiaan 752 kansainvälistä kongressia, joihin osallistui yhteensä 88 882 kongressikävijää. TOP5 kongressikaupungit Suomessa kävijöiden määrällä mitattuna ovat: Helsinki, Tampere, Espoo, Turku ja Jyväskylä.
Kongressikävijöiden määrällä on myös huomattava taloudellinen merkitys, sillä kansainvälinen kongressidelegaatti jättää Suomeen jopa viisi kertaa enemmän rahaa kuin lomaileva matkailija. Kansainvälisistä kongresseista saatu matkailutulo Espoolle oli noin 9 miljoonaa euroa.

Matkailun tulo- ja työllisyysvaikutus on kasvussa

Uudenmaan liiton ja 13 alueen kunnan teettämä ja Tutkimus- ja analysointikeskus TAK Oy:n tekemä selvitys matkailun aluetaloudellisista vaikutuksista osoittaa matkailun olevan merkittävä työllistäjä ja tulonlähde niin koko Uudellamaalla kuin Espoossa. Uudellemaalle kohdistuu jopa puolet koko Suomen matkailukysynnästä välittömän matkailutulon arvon ollessa 4,5 miljardia euroa ja välittömän työllisyysvaikutuksen 19 220 henkilötyövuotta.

Espooseen kertyi vuonna 2016 noin 116 miljoonaa euroa (+5 %) välitöntä matkailutuloa, joka tarkoittaa suoraan matkailualasta saatavia tuloja kaupunkiin. Matkailun kokonaisvaikutukset varustettuna muihin aloihin säteilevillä kerrannaisvaikutuksilla olivat jopa 151 miljoonaa euroa.
Tilastokeskuksen tuoreimman matkailutilinpidon ennakkotietona ulkomainen matkailukysyntä eli matkailuvienti kasvoi 27 prosenttia eli miljardilla eurolla nousten 4,6 miljardiin euroon vuonna 2017. Edellä mainittujen lukujen valossa matkailuteollisuus on toimialana samaa kokoluokkaa kuin maa-, metsä- ja kalatalous yhteensä, ja puolet suurempi kuin elintarviketeollisuus.

”Uusimmat tilastot osoittavat matkailun toimialan positiivisen kasvun ja vaikutukset Espoossa. Olemme vakiinnuttaneet paikkamme kongressikaupunkien kärkipäässä ja samalla on hienoa nähdä kokonaiskasvu myös tulo- ja työllisyysluvuissa Espoossa ja Uudellamaalla. Uskomme, että uutiset alan uusista investoinneista, kuten Keilaniemen hotellihankkeesta, tukevat kasvua myös tulevaisuudessa ja edesauttavat meitä entisestään parempiin tuloksiin”, toteaa Espoo Marketing Oy:n Visit-tiimin vetäjä Miikka Valo.

Toimialan välitön työllisyysvaikutus oli 661 henkilötyövuotta (+4 %) ja kerrannaisvaikutuksilla jopa 800 henkilötyövuotta. Espoossa tulo- ja työllisyysvaikutukset kohdistuivat eniten majoitus- ja ravitsemistoimintaan. Välittömiä palkkatuloja Espooseen vuonna 2016 tuli matkailun toimialasta 19,5 miljoonaa euroa ja kunnallisverotuloja kaupungille 3,0 miljoonaa euroa.

 

 

Lisätiedot:

Miikka Valo
miikka.valo@espoo.fi
puh. 043-8246038