Siirry sisältöön
Äiti ja lapsi kävelevät käsi kädessä kalliolla metsämaisemassa.

Päivitetty 16.7.2021

Huom! Valtioneuvoston tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta -kokonaisuudesta löydät muun muassa hallituksen linjaukset ja päätökset, voimassa olevat rajoitukset ja suositukset, vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin, tietoa valtioneuvoston johtamisesta poikkeusoloissa sekä ministeriöiden ajankohtaisaineistot koronaviruksesta. 

Koronavirus (COVID-19): tietoa vierailijoille 

Löydät päivitettyä tietoa koronaviruksen tilanteesta sekä Espoossa ja Suomessa matkustamisesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n sivustolta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Re-open EU -palvelu kertoo ajankohtaiset tiedot matkailusta ja maiden välisistä matkustusrajoituksista https://reopen.europa.eu/fi

Lisätietoa koronaviruksesta englanniksi löytyy WHO:n sivustolta: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

Terveystietoa vierailijoille (päivitetty 22.6.)

Jos vierailija kokee äkillisen hengitystieinfektion oireita kuten kuumetta, yskää ja hengenahdistusta ja/ tai hänellä on syytä epäillä altistuneensa koronavirukselle, on lääketieteellistä neuvoa syytä kysyä viipymättä.

Vierailijoita kehotetaan ottamaan ensin puhelimitse yhteyttä Päivystysapuun numeroon 116 117. 

Terveystietoa espoolaisille – www.espoo.fi/koronavirus (päivitetty 22.6.)

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, pysy kotona - jos oireesi ovat vakavia, kysy puhelimitse toimintaohjeita. Terveysasemalle voi tulla vain ajanvarauksella. 

Koronatestaus ja oirearviot:

Itsehoito-ohjeita ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

Lataa terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama tartuntaketjujen katkaisua helpottava Koronavilkku-älypuhelinsovellus! Koronavilkun voi ladata maksutta puhelimeen yleisimmistä sovelluskaupoista. Koronavilkun avulla ihmiset voivat itse osallistua viruksen leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä. Sovellus nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista.

Koronarokotukset ovat alkaneet Espoossa. Ensimmäisenä rokotteen ovat saaneet maanantaina 4.1.2021 Espoon sairaalassa 45 henkilökunnan jäsentä. Viikolla 1 tavoitteena on rokottaa yhteensä 180 henkilöä. Rokotukset jatkuvat 11.1.2021, jolloin kaupunki saa 1200 rokotetta jaettavaksi Espoon ammattilaisille. Sen jälkeen rokotukset jatkuvat laaditun suunnitelman mukaisesti riskiryhmät ja ikäryhmät huomioon ottaen.

Tapahtumat ja palvelut Espoossa (päivitetty 16.7.)

Sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa voidaan järjestää kokoontumisia ilman henkilömäärärajoitusta. Sisätiloissa järjestettävissä yli kymmenen hengen kokoontumisissa asiakkailla tai osallistujilla täytyy olla mahdollisuus säilyttää turvavälit eli välttää lähikontaktia toisiinsa. Lähikontaktilla tarkoitetaan sisätiloissa asiakkaiden oleskelua enintään kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan tai fyysistä kontaktia. Rajoitukset ovat voimassa 2.6.-14.7.

Yli 50 hengen ulkotilaisuuksissa asiakkailla tai osallistujilla täytyy olla mahdollisuus välttää fyysinen kontakti toisiinsa, mutta tietyn mittaisia turvavälejä ei vaadita.

Jos sisätiloissa järjestetyssä tilaisuudessa on yli kymmenen henkilöä tai ulkotiloissa yli 50 henkilöä, tilaisuuden järjestelyissä on lisäksi noudatettava opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5. julkaisemaa ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä. Lisäksi on noudatettava hygieniavaatimuksia: asiakkaille on tarjottava esimerkiksi mahdollisuus käsien pesemiseen ja oleskelu on järjestettävä mahdollisimman väljästi.

Ravintoloiden täyssulku on toistaiseksi päättynyt ja ravintolat saavat tällä hetkellä palvellla seuraavasti: 

Rajoituksia tarkistetaan määräajoin.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan torstaina 27.5.2021, että kirjastoja, museoita, maauimala, uimahalleja ja aikuisten kilpailutoimintaa ulkona avataan rajatusti 1.6.2021 alkaen. Julkisten tilojen ja harrastustoiminnan avaamisessa noudatetaan lapset ja nuoret ensin -periaatetta sekä huomioidaan koronakriisin aikana korostetusti kärsineitä ryhmiä, kuten ikääntyneitä, yksinäisiä, vähävaraisia ja lapsiperheitä.

Kaupunkien hallinnoimissa sisä- ja ulkotiloissa voidaan järjestää ohjattua harrastustoimintaa rajoitetusti vuonna 2001 syntyneille ja sitä nuoremmille. Harrastuksiin liittyvä kilpailutoiminta mahdollistetaan myös kaupunkien hallinnoimissa sisätiloissa 15.6. alkaen rajoitetusti. Toiminnassa on noudatettava harrastustoiminnan terveysturvallisuusohjeita. Yleisöä voidaan ottaa aluehallintoviraston yleisötilaisuuksia koskevien määräysten puitteissa ja toiminta tulee järjestää kaupunkien terveysturvallisuusmääräykset huomioiden.
Aikuisten harrastustoiminta mahdollistetaan myös kaupunkien hallinnoimissa sisätiloissa 15.6. alkaen rajoitetusti. Aikuisten liikuntaharrastukset ja kilpailutoiminta ovat kuitenkin edelleen mahdollisia vain ulkotiloissa. 

Sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä varhaiskasvatukseen, perusopetukseen ja toisen asteen välttämättömään koulutukseen käytettävät tilat pidetään auki. Myös esimerkiksi välttämätön asiointikoneiden käyttö kirjastoissa ja vähävaraisten kasvomaskijakelu jatkuu. Kaupungit ovat määritelleet välttämättömiä palveluita tarjoavat tilat, jotka pidetään rajatusti ja terveysturvallisesti auki. Kirjastot tarjoavat edelleen rajattua palvelua.

Maskien laaja käyttösuositus täydentää muita turvallisuusohjeita, joihin kuuluu huolellinen käsihygienia, turvavälit, sairastaminen kotona ja koronatestiin hakeutuminen pienissäkin oireissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) laajennettu kasvomaskisuositus on voimassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella, jossa koronavirus on leviämisvaiheessa. Lisätietoja tilanteista, joissa maskin käyttöä suositellaan, on saatavilla THL:n sivustolta. Ohjeessa kehotetaan huolehtimaan hygieniasta tarkasti ja ylläpitämään 2 metrin turvavälit tarvittaessa henkilömäärää rajaamalla. Henkilömääriä rajoittamalla ja sekoittumista välttämällä voidaan vähentää altistuneiden määrää, mikäli osallistujien joukossa todettaisiin koronavirustartunta.

Päivittyviä uutisia (uusin ylimpänä):

Kurkkaa Visit Espoon tapahtumakalenterin virtuaalitapahtumat kooste ja osallistu tapahtumiin myös turvallisesti omalta kotisohvalta käsin! Yleisötilaisuuksien ja tapahtumien ajankohtaiset tapahtumatiedot kannattaa tarkistaa aina tapahtumien omilta nettisivuilta.

visitespoo.fi:n tiedot palveluntarjoajien aukioloajoista eivät välttämättä ole ajan tasalla. Suosittelemme vierailemaan tahojen omilla verkkosivuilla. 

Visit Espoo on peruuttanut kaikki itse järjestämänsä tapahtumat toistaiseksi estääkseen koronaviruksen leviämistä. Kaikki Visit Espoon järjestämät sidosryhmätilaisuudet järjestetään Skype- tai Teams-kokouksena tai siirretään myöhäisempään ajankohtaan.

Liikkuminen Espoossa (päivitetty 22.6.)

Kotimaassa voi toistaiseksi matkailla, kun noudattaa koronavirukseen liittyviä terveys- ja turvallisuusohjeita.

Kaikkea matkustamista tulee välttää sairaana. Matkan aikana tulee muistaa huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Kaikissa julkisissa tiloissa suositellaan käytettäväksi kasvomaskeja. Julkisesta liikenteestä VR:n junissa ja HSL:n kulkuvälineissä on voimassa maskipakko 11.3.2021 alkaen. Tarpeettomia fyysisiä kontakteja pitää välttää. Matkailuyritysten tulee kiinnittää erityistä huomiota siivoukseen, varautumissuunnitteluun ja henkilökunnan kouluttamiseen.

HSL suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista ruuhka-aikana.

Matkailuneuvonta (päivitetty 22.6.)

Matkailuneuvontamme palvelee sähköisesti sekä puhelimitse. Voit olla yhteydessä puhelimitse soittamalla, tekstiviestillä tai WhatsAppin kautta. Numero +358 (0)43 824 6866 vastaa klo 10-15. Vaihtoehtoisesti yhteyttä voit ottaa sähköpostitse visit@espoo.fi tai Facebookissa sivujemme Visit Espoo kautta. 

Espoon kaupungin asiointipisteet palvelevat Espoon Keskuksessa, Tapiolassa, Matinkylässä, Kalajärvellä, Leppävaarassa sekä Espoonlahdessa. Asiointipisteiden ajankohtaiset aukioloajat löytyvät: https://www.espoo.fi/asiointi. 

Helsingin matkailuneuvontapisteet ovat avoinna. Sähköiset palvelukanavat ovat myös avoinna päivittäin klo 9-16.
Puhelinpalvelu: 09 3101 3300
E-mail: Helsinki.touristinfo@hel.fi
Chat: palvelu avoinna myhelsinki.fi -sivulla.