Hoppa till innehåll

ESBO ÄR EN 50-ÅRIG STAD

Esbo blev stad den 1.1.1972 och 2022 har det gått 50 år sedan dess. Den pigga medelålders staden firas under hela året runt om i Esbo genom evenemang och möten, både i naturen och i den urbana stadsmiljön liksom i museer och aktiviteter. Välkommen med på den gemensamma festen och på äventyr till Esbo! Av oss får du tips om vad det lönar sig att se och uppleva men vi bjuder också in dig att berätta om dina favoritplatser.

Symbolen för Esbos 50-årsjubileum är en blå bild med ritade människofigurer och årtalen -72 och -22.

EVENEMANG, MÖTEN OCH UPPLEVELSER

Den gemensamma festen har alltså börjat och programmet kompletteras längs med året! Tips hittar du både i Visit Esbos webbtjänst och sociala mediekanaler men naturligtvis också i Esbo stads webbtjänst och sociala mediekanaler. Dessutom hoppas vi också på tips av er experter på Esbo - ja, det gäller precis dig - ¬runt om i landet och kanske också av resenärer ute i världen. Följ alltså med Visit Esbos sociala mediekanaler och hjälp oss att hitta de bästa resmålen, platserna och områdena i Esbo.

En människa kopplar av i hängmattan vid havet.

PROGRAM

Jubileumsårets program med sina fantastiska evenemang kompletteras under året men det lönar sig att redan nu ta reda på vad allt som utlovas. En av årets höjdpunkter är utan tvekan jubileumsveckan Esbo firar! som äger rum sista veckan i augusti och kulminerar i den traditionella Esbo-dagen den 27 augusti. Längs med året får du emellertid uppleva det ena evenemanget intressantare än det andra, se de mest fantastiska utställningarna och samla upplevelser runt om i staden.

I år får vi i april glädja oss åt den alltid lika populära April Jazz och festivalen Espoo Ciné i augusti. Under våren öppnas nya museer i Hagalund men även på redan bekanta platser råder liv och rörelse. På WeeGee öppnas en Mauri Kunnas-utställning i september och i november den efterlängtade utställningen Collection Kakkonen.

För barn och barnasinnade lönar det sig att under våren inte missa öppnandet av lekmuseet Museo Leikki, Barnens museifestival i april och Barnens kulturhelg i oktober som äger rum i olika kulturhus i Esbo. På idrottsfronten igen går kampen på stadion i Alberga under ledning av bland annat inhemska och utländska friidrottsstjärnor inom friidrotten och mot slutet av året ordnas VM i ringette för damer och unga.

Esbo kulturcentrum och Hagalunds centraltorn upplysta i vinterstämning.

ESBO DÅ OCH NU

Är du esbobo, en före detta eller kommande esbobo, har du rest i Esbo eller kommit till Esbo via jobbet? Berättelserna är många och var och en har sin egen. Din egen uppfattning om Esbo kan du kolla upp till exempel i Kalevauvas nyaste, humoristiska och lekfulla hitlåt Espoo.

I Esbos långa och intressanta historia nämns Esbo första gången i skrift på 1400-talet och senare under samma århundrade blir Esbo en självständig kyrksocken och församling fram till att Esbo 1972 utlyses till stad. Esbos veterligen äldsta byggnad är Esbo Domkyrka belägen invid Esbo centrum. Kyrkan byggdes sannolikt likaså under den senare hälften av 1400-talet. Åren mellan 1950 och 1960 var igen en guldålder för arkitekturen i Esbo och tack vare den här tiden finns det idag ett flertal betydande funktionalistiska byggnader i staden ¬-¬ från Alvar Aalto till konstverk designade av arkitektparet Pietilä.

Hur firades egentligen Esbo stads första nyårsfest? Riktigt bra och skojigt, berättas det. Att Esbo blev stad firades med fyrverkeri, dans och korv vilket ytterligare bekräftades med trumslag och kyrkklockor vid midnatt. Du kan läsa om Esbos historia och berättelser om staden på Espoon perinneseuras webbplats. På samma webbplats kan du också testa dina kunskaper om Esbo i frågesporten Esbo 50 år som stad. Frågorna byts ut varje månad.