Hoppa till innehåll

TIPS FÖR ANSVARSFULLT RESANDE

Vad är ansvarsfullt resande och hur kan du själv handla ansvarsfullt? Visit Esbo samlade ihop praktiska tips på att handla ansvarsfullt både på land och till havs. Du kan välja ansvarsfullt både före resan och vid själva resmålet.

En liten brygga vid havet i den sommarliga och solskinnande Esbo skärgård.

Skaffa dig information på förhand om Esbo, närområdena och deras ansvarsfulla tjänster

E-tjänsten Visitespoo.fi hjälper dig hitta ansvarsfulla tjänster i regionen. Genom tjänstesökningen Platser och tjänster på vår webbplats kan du hitta företag som erbjuder ansvarsfulla tjänster i vår region. Därtill finns en Evenemangskalender i vilken du hittar virtuella evenemang i vår region samt företag som erbjuder virtuella rundturer. 

På denna temasida angående ansvarsfullhet berättar vi ansvarsfullhetshistorier om företagen i vår region samt ansvarsfullhetsarbetet i Esbo och hos oss på Visit Esbo. Följ Visit Esbo på de sociala mediekanalerna Instagram, Facebook och Twitter. Även i dessa delas tips för ansvarsfullt resande. Det är ju som det gamla ordspråket säger, välplanerat är hälften vunnet! 

Rör dig ekologiskt

Kollektivtrafiken är ett ekologiskt sätt att röra sig och i Esbo fungerar den bra. Ta metro till havet, hoppa på en stadscykel och hyr en stadsroddbåt. Res till skogen med buss och njut av naturen till exempel på en fatbike. Med lokaltåget eller metro kan du åka för att shoppa i Finlands mest ansvarsfulla köpcentrum eller för att njuta av kultur runt omkring staden. 

Semestra och stanna vid ansvarsfulla objekt

Största delen av resmålen i Esbo finns intill den rena naturen, vid sjöstranden eller inne i skogen dit det finns utmärkta möjligheter att åka med kollektivtrafiken. Inkvarteringsföretagen i Esboregionen har redan i åratal gjort ett långsiktigt arbete mot ansvarsfullt resande.

Miljöcertifierade resmål hittas från hotell till stugor och från vildmarksstugor till tält som hänger mellan träden. Hur skulle det låta att övernatta på ett hotell som planterar ett träd för varje mellanstädning av ett rum tillsammans med den lokala naturskyddsföreningen? Eller har du övernattat i en stuga som inte producerar koldioxidutsläpp? 

Ät och drick i de lokala kaféerna och restaurangerna – stöd det lokala

Flera av de lokala restaurangerna i Esbo erbjuder ren närproducerad mat bl.a. genom att utnyttja vilda örter, bär och svampar i de nära skogarna samt produkter från småbruk. I Esbo finns också ett hotell med en egen fiskare. År 2009 valdes Esbo till den första Rättvis handel-staden i Finland. I vår stad finns flera Rättvis handel-kaféer och -restauranger. I avdelningen Tuetaan paikallista i vår e-tjänst kan du köpa inkvartering och olika upplevelser på förhand antingen för dig själv eller som gåva. 

Rör dig ansvarsfullt i naturen

För oss finländare är naturen en del av det vardagliga livet och dess hälsoverkningar kan inte nekas. Redan en 15 minuter lång vistelse lättar på stress. Ladda upp dig i naturen med trädyoga eller på en metsämieli-utflykt, delta i kursen om vilda örter eller en bärplockningsutflykt, hyr en kanot eller ta dig på en guidad fågelskådningsutflykt. Föredra programtjänsteföretagare som har förbundit sig till Forststyrelsens principer för hållbart resande

När man rör sig i naturen är det bra att komma ihåg friluftsetiketten, så att vår rena natur bevaras för kommande generationer i åtminstone lika gott skick som vi ser den idag. Allemansrätten är bekant för oss alla men vi glömmer väl inte allas skyldigheter. Rör dig på markerade rutter, gör öppen eld endast där det är tillåtet, respektera medmänniskor och ta med dig ditt skräp! 

Res utanför säsongerna och rusningstopparna, om din kalender möjliggör detta

Vi rekommenderar att människor enligt möjligheter besöker våra objekt utanför säsongerna och rusningstopparna. På så sätt belastar du naturen mindre och stöder de lokala företagens verksamhet året runt. Du undviker även själv rusningar och får njuta av din semester utan onödig stress.