Hoppa till innehåll

Ansvarsfulla möten och evenemang i Esbo

Foto: Antti Rastivo

I Esbo kan du arrangera möten, kongresser, evenemang och stora fester med grönt värde. Läs tips till ett ansvarsfullt och miljövänligt evenemang som samtidigt är ett kostnadseffektivt handlingssätt.

Resor – Med tåg och kollektivt!

Resandet är den största orsakaren av evenemangens utsläpp. Tågens och kollektivtrafikens fördel är ett mindre koldioxidavtryck men det är även ett bekymmersfritt alternativ då man inte behöver tänka på parkeringsplatser och även restiden kan användas till arbete.

När man rör sig till fots eller med cykel blir koldioxidavtrycket så klart allra minst. Varje steg eller trampning är även en investering på eget välmående och vardagsmotion!

Esbo tips: Kunde deltagarna utnyttja till exempel stadscyklarna?

Idé: belöna dem som kommer med kollektivtrafiken, till fots eller med cykel med till exempel en kaffebiljett.

Exempel från Esbo: Över 85% av chartertrafikbolaget Åbergin Linja i Esbos dagliga trafik körs med mycket miljövänliga fordon i klasserna EEV och Euro6. Åbergin samarbetar med flera möteshotell i Esbo, och har till exempel fört en kampanj tillsammans med Hotell Korilampi för att arrangera gemensamma transporter med olika förmåner.

Serveringar / Catering – observation på matsvinn

Mat och drycker som serveras i evenemangen är vanligtvis den näst största orsakaren av koldioxidavtryck. Köttproduktionen orsakar märkvärt större utsläpp än att odla matväxter. Men vare sig det är frågan om vegetariska rätter eller kötträtter kan utsläppen enkelt minskas genom att minimera matsvinnet och undvika engångskärl.

Kranvatten är pop! Finland är känt för sin renlighet men flera utlandsgäster vet fortfarande inte att kranvattnet är helt drickbart och säkert ett av de renaste i världen. Om vi nu skulle frångå från alla flaskvatten och stolt erbjuda kranvatten i alla evenemang?

Tips: Be cateringleverantören att minimera matsvinnet genom att sälja överlopps portioner till exempel via appen ResQ Club.

Idé: Kunde du packa take away-lunch till deltagarna om det bli mat kvar från ett frukostevenemang.

Exempel från Esbo: Restaurang PLATS vid Konferenshotellet Hanaholmen beslöt år 2019 att ta närproducerad mat ett steg längre. Hanaholmen har fiskerätt i vattnen omkring dess udd och detta ledde till idén att skaffa en ”egen” fiskare. Nu garanterar Hanaholmens egna fiskare att det finns färsk fisk året runt.

Evenemangsutrymmen och inkvartering:

Tips: I vår tjänstesökning kan du hitta ansvarsfulla tjänsteleverantörer.

Upphandlingar och evenemangsmaterial

Idé: Kunde deltagare uppmuntras att ta med sig en redan använd mässkass eller egen vattenflaska som kan fyllas vid evenemanget?

Exempel från Esbo: Till vår egen Visit Esbo-avdelnings årliga Kongressmässa har vi planerat så att samma avdelningselement används flera år i rad. Mässavdelningen för 2018–2020 har därtill byggts till 80% av återvunnet material.

Kringprogram

Exempel: Noux nationalpark har flera programtjänsteaktörer som genomför principerna för hållbart naturresande.

Exempel: Programtjänsteföretaget Tuunaajamutsi arrangerar involverande och kreativa workshop för att ombygga hållbar utveckling. I dessa återanvänds bortskaffat material som är företagets, som deltagarna hämtat eller Tuunaajamutsi skaffat.

Guider för miljöansvarsfullt möte

Flera olika aktörer och organisationer har publicerat guider och anvisningar för att arrangera mer miljövänliga och ansvarsfullt genomförda möten, evenemang och internationella kongresser. Bekanta dig med till exempel dessa: