Hoppa till innehåll

Trafikförbindelser

En karta över Esbo som visar stadskärnorna, Helsingfors centrum och flygplatsens lägen.

Ankomst till Esbo

Esbos läge vid Finlands sydkust, intill huvudstaden Helsingfors, är utmärkt. Den internationella flygstationen Helsingfors-Vanda är på en halv timmes köravstånd från Esbo. Till flygstationen anländer direktflyg från över 130 destinationer runt om i världen. Båtförbindelserna till bland annat Tallinn och Stockholm bjuder på ett alternativt sätt att resa.

Med tåg

Tågen i fjärrtrafik stannar i Esbo vid Alberga station. Närtågen inom lokaltrafiken stannar vid alla stationer i Esbo. Se listan på hållplatser och tågtidtabellerna: vr.fi

Med båt

Esbo är endast på 15–30 minuters köravstånd till de internationella båthamnarna, som finns i Helsingfors. Helsingfors har direkta båtförbindelser till Stockholm, Tallinn och Travemünde. Under högsäsong är det 17 avfärder per dag till Tallinn. Mer information om internationella båtförbindelser och hamnarna: portofhelsinki.fi

Med flyg

Helsingfors-Vanda flygstation ligger cirka 20 km från Esbo. Härifrån avgår direkta flyg till 130 platser runt om i världen. Varje dag avgår från flygplatsen 350 flygplan.

Från flygstationen till staden

Plattformarna för de bussar som kör till Esbo, Helsingfors centrum och för andra bussar som trafikerar i huvudstadsregionen samt för bussar i fjärrtrafik finns framför terminalen.

Mer information: finavia.fi

Med buss

Bussar i fjärrtrafik anlöper den busstation som finns i Helsingfors centrum i Kampen. Från Kampen är det goda lokaltrafikförbindelser till olika delar av Esbo. De bussar i fjärrtrafik som kommer västerifrån stannar också på hållplatserna i Esbo.

Med metro

Stationerna längs västmetron i Esbo är Kägeludden, Aalto-universitetet, Hagalund, Idrottsparken, Ängskulla, Mattby, Finnoo, Kaitaa, Sökö, Esbovik och Stenvik.

Att röra sig i Esbo

Kollektivtrafik (HRT)

Det är enkelt att resa i huvudstadsregionen: kollektivtrafiken i Helsingfors, Esbo, Grankulla, Vanda, Kervo och Kyrkslätt använder ett gemensamt biljettsystem. Det finns också många olika biljetter att välja mellan för olika resbehov. För trafiken svarar samkommunen Helsingforsregionens trafik (HRT) och genom dess nättjänst ser du priserna på de olika biljettyperna samt tidtabeller för bussar, metro, spårvagnar och närtåg.

Esbos interna trafik och kommunikationerna till Helsingfors förbättras ytterligare, då västmetron inleder sin verksamhet under 2017. Metron trafikerar från Helsingfors ända till Stenvik.

Mer information: hsl.fi

Reseplaneraren

Med HRT:s tjänst Reseplaneraren kan du söka rutter och tidtabeller för kollektivtrafiken i huvudstadsregionen. Genom tjänsten får du information om såväl bussar, metron, spårvagnar och närtåg som Sveaborgsfärjorna. Reseplaneraren fungerar enligt dörr till dörr-principen: tjänsten visar promenadsträckan från utgångspunkten till första hållplats och från den sista hållplatsen till den önskade slutdestinationen samt promenadsträckor vid eventuella byten.

Cykling

I Esbo rör du dig praktiskt från en plats till annan med cykel. Staden har flera cykelleder, totalt cirka 600 kilometer. Många hotell i Esbo lånar ut cyklar till sina kunder. Fråga därför i hotellets reception om de har lånecyklar. Längs cykellederna finns många intressanta museer och kulturobjekt, dessutom kan du ta dig ett dopp vid en badstrand eller ta en paus och njuta av solnedgången i sommarnatten.

Taxi

Lähitaksi, tfn 0100 7300
1,17 €/samtal + 0,17 €/10 sek + lna

Biluthyrning >>

Beställningskörningar och -kryssningar >>