Hoppa till innehåll

Guide Cami

Programtjänster

Välkommen på en guidad båttur på Sommaröarna med en skärgårdsbo! Upplev Esbo skärgårdskultur och historia med en lokal guide och båten KulTur.

I sommar kan du njuta av skärgårdslivet och upptäcka Esbo inre skärgård från den öppna motorbåten KulTur i ditt eget sällskap om max 6 personer. Är du en upptäcktsresande ute efter nya upplevelser och landskap? Vill du uppleva stillhet, vågskvalp, måsarnas skratt men också vind och saltstänk? Vill du veta mera om mänskorna som bott, utvecklat och lämnat sina spår i skärgården?

Sommaröarna i Esbo har en naturskön skärgård, rik på mångsidig kultur och historia som är värd att berättas, upplevas, respekteras och skyddas. Vi kör långsamt i Esbos inre skärgård bland annat runt holmen Pentala och längs farleden söderut på Esboviken. Samma farled som utgjorde Finlands gräns under Porkala parentesen år 1944–1956. Båtturerna startar vid Skärgårdsbutikens butiksbrygga vid Svinösund, Sommarövägen 23, Esbo, ca 20 km från Helsingfors, eller enligt överenskommelse.

Firma Guide Cami inledde sin verksamhet sommaren 2021. Jag är entreprenör i Esbo skärgård med stark anknytning till vardagslivet på Sommaröarna. Jag är ”wannabe” skärgårdsbo som i 25 åt bott året om på en holme utan vägförbindelse i Esbo skärgård. Vintertid färdas jag till fots eller med sparkstötting till fastlandet.  Åren 2019–2020 omskolade jag mig och avlade examen i Förarbrev för hyresbåt och Yrkesexamen för guide. Jag är auktoriserad guide för Helsingfors och Porkalaparentesen. Jag guidar för Esbo stadsmuseum bland annat på Pentala skärgårdsmuseum och Villa Rulludden Och i Helsingfors guidar jag på Olympiastadion och Citybiblioteket Ode. Jag har PL examen från Helsingfors universitet och 40 års arbetsliv inom utbildnings- och kultursektorn.