Hoppa till innehåll

Hagalund

Tapiola Sinfonietta

Tapiola Sinfonietta

Tapiola Sinfonietta har sina rötter i Esbo i Hagalund, trädgårdsstadsdelen som har valts till nationallandskap i Finland. Orkestern är känd för sin mångsidiga och modiga repertoar samt för sina kammarmusikaliska framträdanden utan dirigent. I orkesterns egen klang kan man höra musikernas djupa inbördes växelverkan. 

Esbo stadsorkester grundades år 1987 och har växt från den första tidens stråkorkester till en orkester med 43 musiker, som har blivit känd speciellt för sina stilmedvetna tolkningar av wienklassicistiska verk, för att lyfta fram sällan spelade verk samt för sina fördomsfria och gränsöverskridande produktioner. 

Till skillnad från de flesta finländska orkestrar ansvarar Tapiola Sinfonietta själv för sin konstnärlig programplanering. Det nära samarbetet med konstnärliga partner, residensartister samt vår tids mest kända dirigenter och solister kulminerar årligen i ungefär 60 konserter. Orkestern besöker även regelbundet festivaler i Finland och har gjort ett flertal turnéer i Europa, Asien och USA. Diskografin med över 70 skivor inkluderar flera internationellt prisbelönta skivinspelningar. 

Verksamheten som Esbo stadsorkester når lyssnare även på rådgivningar samt i skolor, sjukhus och äldreboenden. 

Kolla upp också Tapiola Sinfoniettas YouTube och Spotify.