Kyrkslätt på en minut

Kyrkslätt, kommunen som många bara sett en glimt av på vägen till sommarstugan, är värd ett alldeles eget besök. Kommunen är stor och naturen det som får alla besökare att vilja komma tillbaka. I södra delen av Kyrkslätt är havet närvarande överallt och det lönar sig absolut att bekanta sig med skärgården också under andra årstider än sommaren. I norr hittar du trevliga naturstigar och Noux nationalpark, där det är lätt att glömma bort tiden.  

Bra att veta:

Det bor nästan 40 000 människor i Kyrkslätt, och av dem talar ca 18% svenska som modersmål. Här finner du lantliga vyer, havsmiljö och vacker natur. När du ändå är här lönar det sig också att besöka nåt av våra mysiga caféer eller njuta av god mat på restaurangerna.

Historiska händelser:

Kyrkslätt har en unik historia och forskning visar att det har bott folk i Kyrkslätt ända sedan stenåldern. Det finns en del fynd som berättar om tider som varit och ett av de mest häpnadsväckande är bergsmålningarna i Hvitträsk. Det var Jean Sibelius som fann dem år 1911 och dessa är de första funna målningarna i Finland. Det är svårt att avgöra den exakta åldern på bergmålningarna, men experter tror att målningarna till och med kan vara mellan 5000 och 7000 år gamla.

Isbillen i Kauhala är ett annat intressant fynd, som skvallrar om forna tider. Verktyget har använts för att borra igenom is och billen räknas vara från år 6500 f.Kr.

Porkala parentesen och världens längsta tunnel:

Finland är ett land som under sin närhistoria gått igenom flera krig och spåren från dem syns även i Kyrkslätt. Då fortsättningskriget 1944 tagit slut arrenderades stora områden av Kyrkslätt till Sovjetunionen och detta har kommit att kallas Porkala parentesen, eftersom just Porkalaudden var strategiskt viktig. Då ordern kom hade ortsbor tio dagar på sig att tömma och lämna sina hem.

 

 

 

 

Fastän Porkalaområdet var i Sovjetunionens besittning under många år gick tågen till Åbo ändå genom området och finländare fick använda det. Då tåget närmade sig parentesområdet sattes dock stora luckor för fönstren och loken byttes ut. Det sägs ibland att världens längsta tunnel fanns i Kyrkslätt.

Porkalaområdet återlämnades redan 1956, och ortsborna fick återvända till sina hem och sätta igång reparationsarbetena. Många byggnader hade nämligen förstörts eller använts på andra sätt än de var ämnade för. Till exempel lär Kyrkslätts kyrka ha använts både som stall och som biograf.

Vill du veta mera om parentesen? Besök Igor-museet i Degerby.

Sevärt:

Det finns massvis att se i Kyrkslätt! Ta en tur till Hvitträsk, som ritades av arkitekterna Eliel Saarinen, Herman Gesellius och Armas Lindgren. Byggnaderna och trädgården är fantastiska, och den omringande naturen är häpnadsväckande.

Har du någonsin varit inne i ett kloster? Nu har du chansen för i Jorvas finns klostret Pokrova där munkarna gärna tar emot grupper. Och vill du lära dig mer om Kyrkslätts historia är en tur till Ragvalds museum på sin plats.

Ut och njut:

Det allra finaste i Kyrkslätt är nog trots allt naturen. Höga berg, gröna skogar och klippiga stränder, här finner du dem.

Ifall du bara har lite extra tid är det Meiko du skall besöka. Från centrum av Kyrkslätt kör du till sjön på under en kvart. Välj en lämplig naturstig och låt naturen göra sina under. I norra Kyrkslätt hittar du Pähkinäpolku och självklart är Porkala udd alltid värt ett besök. Promenera långt ut på udden, lyssna på vinden och titta ut mot havet. I naturen mår vi som allra bäst.

Mer info:

Är det nåt speciellt du vill veta mer om? Läs mer här på Visit Kyrkslätt, besök www.kyrkslatt.fi eller kontakta oss, vi hjälper dig mer än gärna.