Hyppää pääsisältöön
Ihmisiä istumassa ruokapöydissä ja antamassa aplodeja.

Tämä sivu löytyy kielillä:

Peter Lund, Espoo Ambassador 2023

Jaa

Professori Peter Lund käsissään kukkia ja Ambassador -palkinto.

Professori Peter Lund Aalto-yliopiston Perustieteiden korkeakoulusta on vuoden 2023 Espoo Ambassador, Espoon kongressilähettiläs. Tunnustus myönnettiin hänelle Visit Espoon toimesta 19.12.2023. Kysyimme Peter Lundilta mitä tämä tunnustus hänelle merkitsee sekä mitkä ovat kongressien järjestämisen parhaita puolia hänen mielestään. 

Peter jakoi myös näkemyksiään Espoosta ja Suomesta kongressien pitopaikkana sekä Peterin omista suosikkikohteista Espoossa. Lue alta Peterin ajatuksia ja terveiset kaikille, jotka miettivät kansainvälisen tieteellisen kongressin kutsumista tai järjestämistä.

Kertoisitko lyhyesti kuka olet ja minkälaisessa roolissa työskentelet tällä hetkellä?

- Olen teknillisen fysiikan professori Aalto-yliopistossa. Tutkin tulevaisuuden energiaratkaisuja ja globaaleja energiakysymyksiä. Energiamuutos ja siihen liittyvät erilaiset ratkaisut kuten vetyenergia tai miten pitää energiajärjestelmä toiminnassa, kun on paljon aurinko- ja tuulivoimaa käytössä, ovat ajankohtaisia teemoja tutkimuksissani. Takanani on pitkä yliopistoura, josta on seurannut paljon erilaisia kansainvälisiä luottamustehtäviä ja vierailevan professorin tehtäviä. Vuoden loppuun saakka olen lisäksi vielä Ilmastopaneelin varapuheenjohtaja.

- Vapaa-aikana luonnossa liikkuminen tuo tarvittavan vastapainon työlle. Lukeminen on aina ollut mieluisaa – historia, ihmiskunnan kehittyminen, filosofia mieliaiheita. Kulttuuri myös. Aika perheen ja lastenlapseni kanssa on hienointa elämässäni.

Minkälainen rooli ja merkitys kansainvälisillä tieteellisillä järjestöillä on omassa työssäsi?

- Kansainvälisyys ylipäätänsä on keskeisellä sijalla tutkimuksessa alalla kuin alalla. Tutkimuksessa eteenpäin meneminen edellyttää aktiivisuutta kansainvälisillä foorumeilla. Hyvin verkottumalla saa omaan tutkimukseen ’vipuvaikutusta’. Tällöin pienestäkin maasta pääsee ponnistamaan huippua kohden. 

Miten näet kongressien pidemmän aikavälin vaikutukset ns. legacyn tutkimukseen alallasi?

- Tieteelliset järjestöt auttavat kokoamaan yhteen yhteistyötä ja jakamaan tietoa laajasti mm. konferenssien kautta. Nämä tapahtumat ovat oivallinen tapa päivittää omat tietonsa alana viimeisistä tapahtumista, mutta myös tuoda esille omia saavutuksia. Keskustelut kasvokkain muiden tutkijoiden kanssa johtavat monesti uusiin yhteistyöhankkeisiin ja jopa elinikäisiin tuttavuuksiin, jotka avaavat ovia moniin paikkoihin. Kongressien sosiaalista puolta ei kannata siis unohtaa – small-talkit ovat hyödyllisiä, vaikka suomalaisina usein vierastamme niitä.

Mikä on saanut sinut hakemaan ja järjestämään kansainvälisiä kongresseja? 

Kongressin järjestäminen on aina kunniatehtävä, jossa edustamme maatamme.

- Se on tietenkin myös ainutlaatuinen mahdollisuus esitellä omia tutkimuksiamme ja maamme tieteellisiä saavutuksia kansainväliselle yleisölle, mutta myös tuoda esille Suomen parhaita puolia ulkomaalaisille. Kongressi on monesti hyvä ’veruke’ kutsua maailman huippuja tänne ja verkottua parhaiden kanssa. Meillä kävi joitakin vuosia sitten tuuri, järjestäessämme nanoenergian kongressia Otaniemessä, kun saimme tänne alan huipun Amerikasta, joka nyt on yksi maailman siteeratuimpia tiedemiehiä. Kongressissa syntyi hyvä ystävyyssuhde, joka on jatkunut nyt vuosia ja johtanut erilaisiin yhteistyökuvioihin.

Mitkä ovat mielestäsi Suomen ja Espoon vahvuudet kansainvälisten kongressien järjestämisen näkökulmasta?

- Suomella on luontaisia vahvuuksia kongressien järjestämiseen kuten turvallinen ympäristö, hyvä infrastruktuuri ja kesäisen kaunis luonto. Yhteydet pääkaupunkiseudulta maailman eri kolkkiin ovat hyvät ja tänne on helppo tulla.

- Espoossa yhdistyy moni vahvuus kuten upea luonto, huippuosaaminen ja mainiot fasiliteetit. Espoon kaupungin ja Aalto-yliopiston erinomainen yhteistyö kongressien järjestämisessä, kuten kaupungilta saatu apu käytännön järjestelyissä helpottaa huomattavasti kansainvälisen kongressin järjestämisessä. Täällä on luontaiset edellytykset hyvin kongressien järjestämiselle. Ulkomaalaisille Espoo on monesti elämys, joka ei unohdu. Tuon muiston moni mainitsee vieläkin usean vuosikymmenen jälkeen, kun tapaan vanhoja kollegoja, jotka osallistuivat meidän ensimmäiseen kongressiimme Otaniemessä kolmekymmentä vuotta sitten.

- Nanoenergiakongressistamme, joka järjestettiin kesällä kuusi vuotta sitten, jäi erityisesti mieleen Espoon kaupungin järjestämä aivan upea vastaanotto osallistujille Suomen luontokeskus Haltiassa Nuuksiossa hienossa kesäsäässä ja vihreän luonnon keskellä, jollaista harva ulkomaalainen oli koskaan kokenut tai tulee kokemaan. Tällaiset elämykset intensiivisen konferenssiohjelman keskellä luovat ’Espoon henkeä’ kongresseihin, joka muistetaan.
 

Mitä ajatuksia valintasi vuoden 2023 Espoo Ambassadoriksi sinussa herättää? 

- On suuri kunnia saada toimia Espoon Ambassadorina. Tehtävä on mitä mieluisin ’professorille’, koska Espoon kaupunki on hyvin innovaatio- ja tiedemyönteinen ja eteenpäin suuntautunut. Toivon voinani edistää Espoota kongressipaikkana omassa Otaniemen yhteisössäni, mutta myös tehdä Espoota tunnetuksi kansainvälisillä foorumeilla. Espoon kaupungin ja Aalto-yliopiston erinomaisen yhteistyön vaaliminen ja edistäminen on myös tärkeää minulle.

Mitä haluaisit sanoa kollegalle, joka miettii kansainvälisen tieteellisen kongressin kutsumista tai järjestämistä?  

- Kongressin järjestäminen kannattaa aina, vaikka se saattaa kuulostaa isolta asialta. Järjestäminen vaatii tietenkin organisointia ja aikaa, mutta se palkitsee samalla ja antaa vastineeksi paljon. Plussia on paljon enemmän kuin miinuksia.

- Heti aluksi kannattaa jutella Visit Espoon edustajan kanssa, jolta saa hyviä käytännön neuvoja ja apua. Konferenssipaikan saatavuus on hyvä tarkistaa jo alussa. Esimerkiksi Otaniemessä kesäaikana on hyvin tilaa. Pienelle konferenssille voi myös Hanasaari olla oiva valinta. Kun isot linjat saa jo alussa valmiiksi, sujuu loppujärjestelyt sitten jo helpommin.

Mikä on suosikkikohteesi Espoossa, jonka haluaisit jokaisen Espoossa vierailevan kongressivieraan näkevän/kokevan?

- Kaksi asiaa tulee päällimmäisenä mieleen. Otaniemen alue, joka on Pohjois-Euroopan suurin innovaatiokeskittymä - Upea kokonaisuus ja lisäksi käden ulottuvilla löytyy merellinen luonto. Ja ehdottomasti Nuuksio erämaineen, joka on aina positiivinen elämys. Espoon luonto on ainutkertainen, hyvä vastapaino konferenssien tiiviille ohjelmalle.

- Suosikkeihin pitää ehdottomasti lisätä Espoon saaristo, jonne pääsee kesällä helposti. Suosikkilista taitaa itse asiassa olla loputon, koska siihen pitää kyllä listata Vaakkoin alue, Luukin ja Salmen ulkoilualue, Nuuksion pohjoisportti, Kaitalampi (Luukki) ja sen ympäri menevä lenkki, Pentalan saaren upeat hiekkarannat ja kulttuuri, Hanikan luontopolku suvisaaristossa rantoja pitkin, jne. 

- Espoolla on tarjottavana kaikille jotakin kiinnostavaa, myös koko perheelle. Kannattaa siis viipyä pari ylimääräistä päivää kongressissa ja tutusta näihin.