Hyppää pääsisältöön
Ilmakuvaa Nuuksiosta järvelle ja metsiin kevyen kesäusvan läpi.

Vastuullisuus

Tämä sivu löytyy kielillä:

Jaa

Vinkkejä vastuulliseen matkailuun 

Mitä on vastuullinen matkailu ja miten voisin itse valita vastuullisesti? Visit Espoo kokosi käytännön vinkkejä kestävästi toimimiseen niin maalla kuin merellä. Voit valita vastuullisesti sekä ennen matkaa että itse kohteessa. Me uskomme, että matkailu kuuluu kaikille!

Hanki tietoa Espoosta, lähialueista ja niiden vastuullisista palveluista ennakkoon 

Visitespoo.fi -verkkopalvelu auttaa sinua löytämään alueemme vastuulliset palvelut. Sivuiltamme löydät useita vastuullisia palveluita tarjoavia yrityksiä Espoosta ja lähialueilta.  Vastuullisuus on tämän päivän matkailuyrityksille tärkeää, ja moni yritys onkin hankkinut itselleen ympäristösertifikaatin tai on mukana Visit Finland Sustainable Travel Finland -ohjelmassa, sekä panostaa vastuullisuuden eri osa-alueisiin konkreettisella käytännön tasolla.

Täällä vastuullisuuteen liittyvällä teemasivulla, kerromme vastuullisuustarinoita alueemme yrityksistä sekä vastuullisuustyöstä Espoossa ja meillä Visit Espoossa. Seuraa Visit Espoota sosiaalisen median kanavissa Instagramissa, Facebookissa, Twitterissä ja LinkedInissä. Niistä saat myös vinkkejä vastuulliseen matkailuun. Niinhän se on, kuten vanha sanonta kuuluu, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! 

Peltsi pyöräilyretken tauolla penkillä järven edustalla pyörät pysäköitynä
Kuva: Mika Viitanen

Liiku ekologisesti paikasta toiseen 

Julkisten liikennevälineiden käyttäminen on ekologinen tapa liikkua paikasta toiseen, ja Espoossa se onnistuu vaivattomasti. Matkusta metrolla merelle, hyppää kaupunkipyörän selkään ja vuokraa kaupunkisoutuvene. Mene metsään bussin kyydissä ja nauti luonnosta vaikkapa fatbiken selässä. Lähijunalla tai metrolla pääset shoppailemaan Suomen vastuullisimpiin kauppakeskuksiin tai nauttimaan kulttuuririennoista eri puolilla kaupunkia. 

Lomaile ja majoitu vastuullisissa kohteissa 

Suurin osa Espoon majoituskohteista sijaitsee puhtaan luonnon äärellä meren tai järven rannalla tai metsän siimeksessä, joihin on erinomaiset mahdollisuudet saapua julkista liikennettä hyödyntäen. Espoon alueen majoitusyritykset ovat tehneet jo vuosia pitkäjänteistä työtä kohti vastuullisempaa matkailua. 

Ympäristösertifioituja majoituskohteita löytyy hotelleista mökkimajoituksiin ja eräkämpistä puiden väleissä leijuviin telttoihin. Mille kuulostaisi majoittua hotellissa, joka istuttaa jokaista huoneen välisiivousta jättänyttä kohden puun yhteistyössä paikallisen luonnonsuojelujärjestön kanssa? Entä oletko majoittunut mökissä, joka ei tuota hiilidioksidipäästöjä lainkaan? 

Tunnelmallinen iltamaisema järveltä Nuuksiosta.
Kuva: Natura Viva

Syö ja juo paikallisissa kahviloissa ja ravintoloissa - tue paikallista 

Useat paikalliset ravintolat Espoossa tarjoavat puhdasta lähiruokaa mm. hyödyntämällä lähimetsien villiyrttejä, marjoja ja sieniä sekä pientilojen tuotteita. Löytyypä Espoosta myös hotelli, jolla on oma kalastajakin. Espoo valittiin vuonna 2009 ensimmäiseksi Reilun kaupan kaupungiksi Suomessa. Kaupungistamme löytyy useita Reilun kaupan kahviloita ja ravintoloita. Ostamalla majoituksen ja erilaiset elämykset ennakkoon joko itselle tai lahjaksi tuet paikallista yrittäjää.

Liiku luonnossa vastuullisesti 

Luonto on meille suomalaisille osa jokapäiväistä elämää ja sen terveysvaikutukset ovat kiistattomat. Jo 15 minuutin oleskelu luonnossa helpottaa stressiä. Lataudu luonnossa puujoogassa tai metsämieli -retkellä, osallistu villiyrttikurssille tai marjanpoimintaretkelle, vuokraa kanootti tai lähde opastetulle linnunbongausretkelle. Suosi ohjelmapalveluyrittäjiä, jotka ovat sitoutuneet Metsähallituksen kestävän matkailun periaatteisiin

Luonnossa liikkuessa on hyvä muistaa luonnossa retkietiketti, jotta puhdas luontomme säilyy seuraaville jälkipolville vähintään yhtä hyvässä kunnossa kuin se on meillä tänä päivänä. Jokaisenoikeudet ovat meille kaikille tuttuja, mutta muistammehan myös joka miehen velvollisuudet. Liiku merkityillä reiteillä, tee avotuli vain niille merkityillä paikoilla, kunnioita kanssaliikkujia ja vie roskasi pois lähtiessäsi! 

Matkaile sesonkien ja ruuhkahuippujen ulkopuolella, jos se sopii kalenteriisi 

Suosittelemme vierailemaan kohteissamme mahdollisuuksien mukaan sesonkien ja ruuhkahuippujen ulkopuolella. Näin kuormitat ympäristöä vähemmän ja tuet paikallisten yritysten ympärivuotista toimintaa. Vältyt myös itse ruuhkilta ja voit nauttia lomastasi ilman turhaa stressiä.

Pääkuva: Antti Kangassalo

Visit Espoon Kestävän matkailun tiekartta

Haluatko tutustua Kestävän matkailun tiekarttaan? Visit Espoo kannustaa ja tähtää kestävään ja kaikille kuuluvaan monimuotoiseen matkailuun. 
Visit Espoon Kestävän matkailun tiekartta

Vastuulliset kokoukset

Oletko kiinnostunut vastuullisista kokouksista ja tapahtumista? Kokous-sivuilta pääset tutustumaan kokousjärjestäjän mahdollisuuksiin.