Hyppää pääsisältöön
Mies kulkee pyörätiolilla puisella sillalla heinien reunustamana.

Esteettömyys

Tämä sivu löytyy kielillä:

Jaa

Esteettömästi Espoossa 

Espoosta ja lähialueilta löydät paljon nähtävää, tehtävää ja koettavaa esteettömästi. Myös julkisissa liikennevälineissä esteettömyys on huomioitu. Tutustu alta erilaisiin majoitus- ja vierailukohteisiin, joihin pääsee vierailemaan esteettömästi.  Esteettömiin palveluihin kuuluu myös muun muassa Esteetön arkkitehtuurikierros.

    Liikkuminen 

    Esteettömyys joukkoliikenteessä

    Joukkoliikenteessä esteettömyys on tärkeässä roolissa, ja HSL haluaa tarjota asiakkailleen joukkoliikennettä, joka on hyödyllistä, helppokäyttöistä ja luotettavaa kaikille. 

    Kaikki HSL-alueen lähijunaliikenteen vaunut ovat matalalattiaisia ja lähes kaikki asemalaiturit ovat samalla korkeudella kuin lähijunien lattia. Poikkeuksena Kauniaisten ja Keran asemien laiturit ovat lähijunien lattiaa matalammalla ja Kirkkonummen aseman raide kolme lähijunan lattiaa korkeammalla. Esteettömät vaunut on merkitty pyörätuolisymbolilla. 

    HSL:n bussit ovat matalalattiaisia ja keskiovella on käsikäyttöinen lattiasta nouseva ramppi. Bussilinjoilla on pysäkin nimen kertovat kuulutukset sekä seuraavan pysäkin kertovat näytöt. 

    Metrojen vaunut ja asemalaituri ovat samalla korkeudella. Jokaisella metroasemalla on ainakin yksi esteetön sisäänkäynti ja vähintään yksi hissi. Monilla asemilla on äänimajakat, jotka helpottavat näkövammaisten liikkumista. Metrojunissa on kuulutukset ja tekstinäytöt.

    Kaikki Espoon länsimetron asemat ovat esteettömiä. Kulkureiteillä ei ole korkeita kynnyksiä eikä portaita. Sisäänkäynneillä on kerrostasojen väleillä joko kolmen liukuportaan ja kahden hissin ryhmä tai hissisisäänkäynti, joissa laituritasolle pääsee sujuvasti suoralla hissiyhteydellä. 

    Kulkureitti on merkitty lattiaopastein, jotka koostuvat ohjaavista kohoraidoista ja reitin muutoskohdissa kohonappuloiden ryhmistä. Lattiaopasteet johtavat metrolaiturilla ns. näkövammaisten oven kohdalle junan pysähtyessä. Ulko-ovilla ja sisätilojen hisseille johtavilla oviaukoilla on äänimajakat, joiden tuottaman äänen perusteella voi varmistua oikeasta suunnasta. Poikkeustilanteiden aikana tiedotetaan kuulutuksilla. Kiinteiden ja muuttuvien opasteiden lisäksi asemien tärkeissä kohdissa on induktiosilmukat (mm. opastaulujen edustat, hissit ja hissiaulat sekä palvelupisteiden ympäristöt). Toiminta-alue on merkitty silmukkatunnuksella. Lisää esteettömyydestä voit lukea länsimetron sivuilta.

     

    Pieni ryhmä ihmisiä ulkona Otaniemessä, yhdellä pyörätuoli.
    Kuva: Hanna Saari

    Majoituskohteet 

    Esteettömät retkikohteet

    Esteettömät retkikohteet löydät luontoon.fi -sivujen karttahaun avulla.

    Esteettömyys saaristoliikenteessä:

    • Kaikkiin Espoon saaristoliikenteen aluksiin pääsee manuaalisella pyörätuolilla, mutta avustaja tai ilman pyörätuolia kulkeva tarvitaan matkaan mukaan. Sähköpyörätuolilla aluksiin ei valitettavasti pääse. Alukseen ei ole varsinaista luiskaa, mutta pyörätuoli nostetaan pienen kynnyksen yli avustajan kanssa.
    • Tällä hetkellä aluksissa ei valitettavasti ole esteettömiä WC:itä.
    • Parhaiten useampi pyörätuoli samanaikaisesti mahtuu Pentalan reitin sekä Ison Vasikkasaaren reitin aluksiin.
    • Ulkosaaristoon kulkevilla ”kiertoreiteillä" aluksilla on vähemmän tilaa, mutta 1-2 pyörätuolia mahtuu kyytiin. Tässä tulee kuitenkin huomioida, että ulkosaaret eivät ole esteettömiä.
    • Sen sijaan Iso Vasikkasaari ja Pentala toimii myös pyörätuolilla kulkevalle, mutta avustaja/ pyörätuoliton kulkija tarvitaan mukaan. Näiltä kahdelta saarelta löytyy mm. esteetön WC.