Hyppää pääsisältöön
Kesäinen ja vehreä merimaisema Espoon Rantaraitin varrelta merelle päin kuvattuna.

Tämä sivu löytyy kielillä:

Saaristovenereitti pyöräilijöille 2024

Jaa

Koe kesän upea pyöräilyelämys – Espoon rannikko maitse ja meritse. Lähde pyöräilemään ympyrän muotoiselle reitille, josta puolet edetään saaristoveneellä ja toinen puoli pyöräillen pitkin upeaa Espoon Rantaraittia.

Satamat, joista voit aloittaa tai lopettaa risteilyn, ovat Otaniemi, Nokkala tai Kivenlahti. Pyöräpaikkoja on saaristoveneessä noin 20 pyörälle ja risteilylle pääsevät ensisijaisesti pyöräilijät.

Pyöräilymatka on pisimmillään noin 30 km, kun pyöräillään Espoon Rantaraittia pitkin Otaniemen ja Kivenlahden satamien väli. Noin puolet lyhyemmän vaihtoehdon saat, jos valitset Nokkalan sataman toiseksi määränpääksesi. Tällä tapaa saat kaksi retkeä, jotka voit jakaa vaikka kahdelle eri päivälle. Laivamatkan hinta satamasta riippumatta on 10 € aikuisilta. Tarkista aikataulut ja hintatiedot

Reitti on opastettu Rantaraitin kyltein ja tienviitoin - olethan silti tarkkana käännöksissä.
 

Kuva Espoon Rantaraitin opasteesta pylväässä, meri taustalla.
Kuva: Kristiina Vaano

Navigointi reitillä

Voit seurata viitoitusta tai ladata linkin kautta GPX-jäljen älylaitteeseesi navigointia varten tai käyttää alla olevia sovelluksia:

Linkki Trailmap: https://share.trailmap.fi/7165897328913 (maksuton)

Linkki RidewithGps: https://ridewithgps.com/routes/39383403 (maksullinen)
 

Pyöräilyosuudet:

  • Otaniemi – Nokkala 13,5 km (sisältää Otsonlahden kierron 2,6 km)
  • Kivenlahti – Nokkala 17 km (sisältää Suomenojan lintualtaiden kierron 1,8 km)
  • Otaniemi – Kivenlahti 30,5 km (sisältää sekä Suomenojan lintualtaiden että Otsonlahden kierron)
  • Voit lyhentää pyöräilyäsi jättämällä suluissa olevat kierrot pois pyöräilystäsi.

Saaristolaivaosuus:

  • Otaniemen ja Nokkalan välinen saaristovenematka kestää noin 35min. Saaristovene kulkee lähellä rannikkoa.
  • Nokkalan ja Kivenlahden välinen saaristovenematka kestää noin tunnin kiertäen Suvisaariston.

Pyöräillessä kannattaa huomioida maltillinen vauhti, sillä Rantaraitti on hyvin suosittu paikallisten sekä matkailijoiden keskuudessa. Pyöräile ryhmässä ajaessasi peräkkäin – reitti on paikka paikoin kapea. Olethan varovainen erityisesti satama-altaiden lähellä sekä kapeissa käännöksissä, joissa näkyvyys on huono.

Peltsi polkee kaupunkipyörällä Espoon Rantaraitilla.
Kuva: Mika Viitanen

Reitin varrella on ihania kesäkahviloita, jäätelökioskeja sekä ravintoloita – reitin varrelta voit varata myös saunan. Saatatpa huomata, että haluat viivähtää pidempään, jolloin hotellinkin varaaminen onnistuu. Varaa siis aikaa reitin polkaisuun!

Ihastu toinen toistaan kiehtovampaan luontokohteeseen – on kallioita, niin monta ihastuttavaa puolipiiloista hiekkarantaa, rantakaislikkoa ja saaristoa merimaisemissa, joita ihailla. Espoon Rantaraittia reunustavat upeat villat puutarhoineen ja modernin kauniin kaupunginosat sykähdyttävät upeilla vesistöelementtiä nostattavilla arkkitehtuurisilla ratkaisuilla. Satamissa valkoiset purjeveneet keikkuvat tuulessa ja lokkien laulu vie sinut taatusti meritunnelmaan.

Kahvilat täyttyvät iloisesti rupattelevista ihmisistä, jotka nauttivat täysin siemauksin kesästä ja suolaisen suloisista merituulahduksista. Jäätelökioskit tarjoilevat herkkuja ohikulkeville.

Pääkuva: Kristiina Vaano
 

Maantiepyörä nojaamassa puuhun Espoon Rantaraitin varrella.
Kuva: Kristiina Vaano