Hyppää pääsisältöön
Kevyesti usvainen ruskamaisema Nuuksiosta ylhäältä käsin.

Tämä sivu löytyy kielillä:

Minun Nuuksioni - Eräoppaan näkökulmia Nuuksioon

Jaa

Nimeni on Joel Pyykkönen. Suureksi ilokseni saan sanoa, että Nuuksio on minulle työpaikka. Toimin Retkipaikan erä- ja luonto-oppaana Suomen luontokeskus Haltialla.

Ensimmäistä kertaa olen käynyt Nuuksiossa jo lapsena. Perheeni muutti Kajaanista Espooseen 2000-luvun taitteessa ja muistan meidän käyneen Kattilassa makkaranpaistossa jo tuolloin. Yläasteaikainen ystäväni asui Nuuksiontien varrella ja nykyisin arki kuluu samoissa maisemissa.

Metsät ja retkeily merkitsee minulle usein oivaltamista ja reflektiota. Mieleenpainuvimpiin hetkiin liittyykin yleensä jonkinlainen vastoinkäyminen tai muu epämukavuus.

Ensimmäisen omatoimisen yöni kansallispuistossa muistan hyvin. Pyöräni jouduin jättämään jonnekin Romvuoren reunalle Google Mapsilla tehdyn reittisuunnitelman petettyä. Nuuksion mäkisyys yllätti vielä kokemattoman ja Mustalammelle päästyäni oloni oli järkyttävä kesähelteessä liian painavan rinkan kanssa poljetun päivän päätteeksi. Yli-innokkuudesta aiheutunut kärsimys osoittautui sen arvoiseksi, kun yöllä heräsin käyskentelemään Iso-Holman rantoja varhaisen auringonnousun värjätessä järven yllä leijuneen sumun oranssin sävyihin.

Mies seisoo aurnkoisessa talvimaisemassa karvalakki päässä kallion laella.
Kuva: Joel Pyykkönen

Toinen kasvattava vastoinkäyminen sattui myöhemmällä iällä kun jo opiskelin erä- ja luonto-oppaaksi. Olimme vuosikurssimme kanssa syksyisellä viisi päivää kestäneellä Nuuksion vaelluksella. Olen aina pitänyt yksinkertaisen toimivista ratkaisuista ja majoitteeksi retkelle valikoitui naruilla solmuin viriteltävä pressu.

Ensimmäisen vaelluspäivän päätteeksi olimme leiriytyneet Holma-Saarijärvelle, jossa väsyneenä illan pimeydessä onnistuin lyömään kirveellä peukalooni ammottavan haavan. Luotan omiin ensiapuvalmiuksiini ja päätin myös tuolloin jatkaa retken loppuun vammasta huolimatta. Pressun kanssa majoittuminen yhdeksänsormisena oli kokemus itsessään ja myöhemmin kuulin koettelemukseni toimineen voimavarana myös retkellä mukana olleen kollegan telottua jalkansa puukon livettyä käsistä erään erämaan autiotuvassa. Peukalo voi tätä nykyä hyvin haaverista huolimatta.

Olen käynyt useissa maamme kansallispuistoissa, mutta Nuuksio jaksaa yhä yllättää. Mäkinen maasto tarjoaa ainutlaatuista monimuotoisuutta ja jo muutaman kilometrin matkalla kulkija kohtaa monenmoista metsää, maastoa ja maisemaa. Nuuksion saavutettavuus ihmetyttää myös kansainvälistä matkailijaa; vain puolen tunnin ajomatkan päästä maamme pääkaupungin keskustasta sijaitsee yli 50 neliökilometriä suojeltua metsää, johon jokainen on tervetullut.

Joel Pyykkönen, seikkailuja rakastava luonto-opas

Pääkuva: Joel Pyykkönen