Hyppää pääsisältöön
Ilmakuvaa Nuuksion lammelta ruskan väreissä.

Tämä sivu löytyy kielillä:

Minun Nuuksioni - Oravanpyörästä unelmaan

Jaa

Luonto on ollut minulle tärkeä asia ja paikka jo lapsuudesta lähtien, kun kavereiden kanssa lähdettiin narraamaan kaloja itse tehdyillä ongilla ja rakentelemaan majoja lähimetsiköihin. Nuorena tuli tehtyä päivä- ja yön yli retkiä myös Nuuksion metsiin. Ihastuinkin Nuuksion alueeseen ja sen erämaisuuteen. Näin lähellä kaupunkia! Noista ajoista asti on etäisenä haaveena ollutkin, josko joskus löytyisi joku pieni mökki Nuuksiosta.

Aikuisempana päätin lähteä ”oravanpyörästä” tutustumaan Seikkailuliikunta- ja -kasvatuskurssiin Torniossa, sen enempää miettimättä mitä sen jälkeen tekisin. Tuolla kurssilla alkoi pienessä päässä liikkua ajatus, että voisikohan jotain tällaista tehdä ihan työkseen? Siitä se ajatus sitten lähti ja jatkoin esim. Nuuksiossa toteutetulla Luonto-, erä- ja elämysoppaan kurssilla, jonka jälkeen vahvistui ajatus uudesta työnkuvasta. Tuon jälkeen olenkin kahlannut kaikenlaisia alaani liittyviä koulutuksia läpi ja kehittänyt osaamistani. Toimin freelance-oppaana sekä muutamissa elämysyrityksissä vakihommissakin. Pääosin opas- ym. hommat ovatkin tapahtuneet minun onnekseni Nuuksion upeassa luonnossa.

Aikansa kutakin ja päätin laittaa oman ohjelmapalveluyritykseni, Eventure Oy:n pystyyn. Unelma oli, että löytäisin Nuuksion yhteydestä jonkun rakennuksen, johon saisin vähän varusteita ja voisin järjestää ohjelmia Nuuksion metsissä. Sehän ei ollutkaan ihan helppoa. Toimitilan hakualueeksi kasvoikin 50 kilometrin kehä Helsingistä, mutta sopivaa paikkaa ei vain löytynyt. Näin ollen tyydyin vuokraamaan varasto-/toimistotilan erään betonirakennelman kivijalasta ja lähdin sieltä käsin toteuttamaan ohjelmia ja seikkailuja ryhmille - milloin mihinkin.
 

Mies hymyillen melomassa kesäisessä maisemassa.
Kuva: Heikki Vahtola

Onnekkaan sattuman kautta tila kuitenkin löytyi ja yhtäkkiä olin vuokralaisena vanhalla maatilalla Nuuksion kansallispuiston rajalla! Kunnostelin paikkoja pikkuhiljaa ja parin vuoden jälkeen vuokranantaja olikin halukas myymään tilan. Loppujen lopuksi minusta tulikin tilallinen. Yli sata vuotta vanhaa tilaa on kunnostettu vanhaa kunnioittaen ja se palvelee nyt hienosti yritysten ja muiden ryhmien virkistyspäivien viettopaikkana. Kunnostettu villa kaikkine mukavuuksineen, suuri kota avotulineen, puulämmitteinen pihasauna ja palju, tunnelmallinen navetan ylinen ja kaunis piha-alue. Lisäksi hyvää ruokaa ja lukuisat aktiviteetit, joita toteutetaan, arvaattekin jo missä… Nuuksion kansallispuiston upeassa luonnossa ja järvillä. Aktiviteettejä teemme edelleen myös Uudenmaan alueella muissa paikoissa, jotka ovat tulleet tutuiksi muutaman vuosikymmenen aikana.

Nyt sitä sitten ollaan toteuttamassa minunlaistani haaveammattia, yhdessä samanhenkisten oppaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa, unelmieni maisemissa Nuuksiossa. Tänä vuonna tuleekin pyöreät 30 vuotta täyteen, niin Nuuksion kansallispuistolla kuin ohjelmapalvelu-urallanikin. Työpäivät ovat usein pitkiä, mutta eivät ne siltä tunnu, kun on työpaikka, johon on ihana tulla joka ikinen päivä.

Kim Kärkkäinen, Yli-Takkulan tilan isäntä

Pääkuva: Eventure Oy, Kim Kärkkäinen