Hyppää pääsisältöön
Mies pyöräilemässä metsässä maastopyörällä.

Haukkalampi Nuuksiossa

Tämä sivu löytyy kielillä:

Jaa

Haukkalampi 

Haukkalampi sijaitsee Nuuksion kansallispuiston itäosassa. Haukkalammen luontotuvalta lähtee eripituisia merkittyjä reittejä. Niistä lyhin on kahden kilometrin pituinen luontopolku ja pisin kahdeksan kilometriä pitkä Korpinkierros. Suosituin päiväreitti on neljän kilometrin pituinen Haukankierros, joka kiertää Haukkalammen vaihtelevassa maastossa. 

Natura Vivan ylläpitämältä Haukanpesän retkeilykeskukselta saa tietoa ja esitteitä kansallispuistosta. Haukanpesällä on tarjolla myös opastettuja retkiä sekä välinevuokrausta. Haukanpesältä voit vuokrata itsellesi tai ryhmällesi mm. fatbiken, kajakin, SUP-laudan tai lumikengät. Lisäksi tiloissa toimii Cafe Haukka, joka tarjoilee virkistäviä herkkuja retkeilijöille. 

Haukanpesän läheisyydessä on myös neljä huollettua telttailualuetta, keittokatoksia polttopuineen sekä WC:t. 

Kulkuyhteydet: bussit 245 ja 245A Espoon keskustasta. Pysäkki Haukkalammentien risteyksessä, josta kävelymatkaa Haukanpesälle vajaat kaksi kilometriä

Yksi Nuuksion Haukkalammen keittokatoksista metsässä.
Kuva: Daniela Brezinova

Merkityt reitit Haukkalammen ympäristössä

Haukankierros 

Ihastele aarnimetsiä ja hienoa jääkauden muovaamaa maisemaa Myllypuron laaksoon. Reitin varrella voi pysähtyä Mustalammen rannan keittokatokselle syömään eväitä. Natura Vivan Haukkalammen toimipiste vesipisteineen ja ulkokäymälöineen sekä Mustalammen telttailualue ovat reitin varrella. Reittimerkintä on sininen. Haastava reitti korkeuseroista johtuen. Reitin puolivälissä on noin 30 metrin pituiset teräsportaat. Ei talvikunnossapitoa. 

Korpinkierros 

Tällä upealla ympyräreitillä retkeilijä pääsee ihailemaan vaihtelevaa luontoa lehtoineen, lampineen ja kallioineen. Korpinkierrokselle voi lähteä Haukkalammen Haukanpesältä tai Siikaniemestä. Haukkalammelta lähdettäessä reitin pituus on 7,2 km. Reitti kulkee tällöin sekä Mustalammen että Holma-Saarijärven ohitse. Molemmissa paikoissa on telttailualueet sekä katetut keittokatokset ja tulentekopaikat, jotka tarjoavat oivan mahdollisuuden levähtämiseen ja eväiden syömiseen. Haukanpesältä löytyy vesipiste, ulkokäymälä, kahvilapalvelut sekä välinevuokraamo. Reitti on merkitty keltaiseksi ja on tasoltaan haastava.  

Nahkiaispolku 

Reitti alkaa Natura Vivan Haukanpesän toimipisteeltä, josta löytyvät vesipiste sekä ulkokäymälät. Haukanpesällä toimii myös kahvila ja varustevuokraamo. Nahkiaispolku on ympyräreitti, joka kulkee vaativassa maastossa ja sen varrella ei ole palveluita. Reitti tutustuttaa retkeilijän luonnon ennallistamiseen, jonka varrella voi nauttia metsän huminasta ja puron solinasta. Polku on merkitty ruskeilla käpymerkeillä. Reitti on haastavahko vaativan maaston takia. Ei talvikunnossapitoa. 

Punarinnankierros 

Tämä ympyräreitti alkaa Haukkalammelta Natura Vivan Haukanpesän toimipisteeltä, josta löytyy vesipiste, ulkokäymälä sekä kahvila- ja välivuokrauspalvelut. Reitti sopii mainiosti kaikille ulkoilijoille, erityisesti aloittelevalle retkeilijälle. Reitin varrella on monipuolista metsä- ja lampimaisemaa ja sen varrella voi ihastella mm. Mustalammen ajelehtivia turvelauttoja. Mustalammen tulentekopaikalle voi istahtaa syömään eväitä tai viipyä yön yli telttailualueella. Reitti on merkitty punaisella ja tasoltaan sopii aloittelijalle. Ei talvikunnossapitoa  

Yhdyspolku Nuuksion kansallispuistoon 

Suomen luontokeskus Haltialta lähdettäessä reitti haarautuu Päivättärenpolulta ja vie kohti Nuuksion kansallispuiston sydäntä, Haukkalampea. Reitti on hyvä valinta kokeneemmille vaeltajille, jotka haluavat haastaa itsensä. Yhdysreitillä on vaativia nousuja ja laskuja, mutta jyrkimmissä paikoissa on portaat. Reitin varrella patikoidaan Nuuksion suurimman järven, Nuuksion Pitkäjärven, upeissa maisemissa. Pitkäjärven pohjoisrannalla on taukopaikka, jossa on mahdollista levähtää hetkinen. Reitti on merkitty oranssilla yhdysreittimerkinnällä.

Haukkalammen päästä reitti alkaa pääsisäänkäynniltä. Reitin voi aloittaa sekä Suomen luontokeskus Haltialta, jonka näyttelyissä voi tutustua koko Suomen luontoon, nauttia lounasta ravintolasta ja vuokrata retkeilyvälineitä. Haukkalammen päässä Natura Vivan Haukanpesällä toimii kahvila sekä välinevuokraamo. Haukanpesällä on myös kuivakäymälät sekä vesipiste. Haltiasta löytyvät wc:t. Soveltuu kokeneille ulkoilijoille, sillä reitillä on vaativia nousuja ja laskuja.