Hyppää pääsisältöön
People hiking in forest

Luukin ulkoilualue

Tämä sivu löytyy kielillä:

Jaa

Luukin ulkoilualue 

Pääkaupunkiseudun suosituimpiin ulkoilualueisiin kuuluva Luukki (eli Luukkaa) sijaitsee Nuuksion alueen pohjoisosassa, Vihdintien varressa. 

Luukin ulkoilualue kuuluu Nuuksion järviylänköön. Tälle noin 620 hehtaarin alueelle mahtuu myös 20 hehtaaria liito-oravametsää. Luukin ydin on vanhan kartanon pihapiiri, joka toimii retkeilijöille ulkoilumajana, ja sen läheisyydessä on leikkikenttä, palloilukenttä sekä uimapaikka. Useiden eripituisten reittien (talvella latujen) joukossa on mm. 8 km:n pituinen luontopolku. 

Luukin ulkoilualueella on erinomaiset palvelut retkeilijöille: keittokatoksia, tulentekopaikka, sauna, ravintola Laguna, matkailuvaunualue ja pysäköintialueet. Luukki on myös mukava paikka virkistyskalastajille, sillä alueella on lampia ja järviä, joissa saa kalastaa. Kaitalammella ja Halkolammella saa pyydettyä muun muassa kirjolohta Luukin kalastuskunnan luvalla. Luukin ulkoilualue on otollisella paikalla, sillä noin kahden kilometrin päässä sijaitsee ympärivuotinen vesihuvipuisto Serena ja Hotelli Korpilampi. Talvella Serenassa toimii myös laskettelurinne. 

Woman admiring lake view
Kuva: Laura Leppälä

Seitsemän lammen reitti 

Seitsemän lammen reitti sopii niin lyhyen matkan kuin pitkän matkan patikoijille, sillä alueella on kaksi virallista polkuvaihtoehtoa: 5,6 ja 8,6 kilometrin pituiset reitit  Alkumatka reiteistä kuljetaan  molemmilla  poluilla samaa tietä, jos retkeilyn aloittaa Luukin kartanolta. Polut ovat helppokulkuisia muutamaa jyrkkää mäkeä lukuun ottamatta.  

Pidempi reiteistä kulkee seitsemän lammen kautta. Patikoinnin aikana täällä saa tutustua vaihteleviin maisemiin kuten pieniin lampiin, kallioihin, lehtoihin ja soihin. Luukki on luonnonsuojelualuetta, joka vie retkeilijät tutustumaan Kaitalammen ja Luukkaan luonnontilaisiin aarnialueisiin. Täällä myös  jokamiehenoikeudet pääsevät oikeuksiinsa, sillä alue mahdollistaa oivat sienestys- ja marjastusapajat.  

Retken ensimmäiset vastaantulevat lammet ovat Hepolampi ja Kierlampi. Hauklammen kohdalta lyhyempi polku tekee kierroksen lammen ympäri ja palaa takaisin Luukin kartanolle. Innokkaimpien  luontoystävien matka jatkuu Mustalammen kautta Väärälammelle. Väärälampi on alueen ainoa täysin luonnontilaiseksi jätetty lampi. Väärälammen jälkeen on mahdollista pysätyä  Halkolammen  tulentekopaikalle, minkä läheisyydessä on myös parkkipaikkoja. 

Luontopolun viimeinen lampi on nimeltään Kaitalampi, joka on helposti saavutettavissa sen sijaiten aivan Vihdintien varressa. Kaitalammella patikoijat pääsevät virkistäytymään pulahduspaikalla. Kaitalammelta matkaa takaisin Luukin kartanolle on noin 2,5 km. Paluumatka Luukin kartanolle kuljetaan aivan golf-kentän viertä pitkin. Luukin ulkoilualueella onkin kaksi saman golfseuran ylläpitämää golfkenttää, Luukki  ja Lakisto. Käpytunnuksiset luontopolkuviitat ja kohteiden numeroidut kohdetaulut ohjaavat patikoijia seitsemän lammen reitillä. 

Lake view and Hotel Korpilampi
Kuva: Hotel Korpilampi