Hyppää pääsisältöön
Henkilö istumassa puussa roikkuvan Tentsile-teltan alakankaalla/-tasolla.

Salmen ulkoilualue

Tämä sivu löytyy kielillä:

Jaa

Salmen ulkoilualue

Nuuksion alueen pohjoisosassa sijaitsevalla Salmen ulkoilualueella voit suunnistaa, hiihtää, telttailla ja paljon muuta. Salmen ulkoilualueella on loistavat mahdollisuudet retkeilyyn. Suosittu ulkoilualue on pinta-alaltaan 860 hehtaaria ja se sijaitsee Nuuksion kansallispuiston pohjoispuolella, Vihdin kunnassa. Aluetta kutsutaan myös Nuuksion Pohjoisen Portiksi ja alueella on useita kivoja palveluja. Monipuoliset ulkoilumahdollisuudet palvelevat niin aktiivisia liikkujia, kuin sunnuntaikävelijöitä.

Salmen ulkoilualueelta lähtee useita reittejä, joiden pituus vaihtelee alle kahdesta kilometristä kymmeneen kilometriin. Talvisin ulkoilureitit soveltuvat hiihtoon. Suunnistajille on alueella kiintorastiverkosto. Reittien varrella voi viettää taukoja useilla taukopaikoilla sekä keittokatoksilla. Alueelta löytyvät suihkut ja wc:t, uimarantoja sekä lasten leikkipaikkoja. Salmen ulkoilualueella sijaitsee myös kahvila Nuuksion pohjoinen portti, tilaussauna ja pyörävuokraamo. Salmen alueella on mahdollista majoittua tentsile-majoitteissa tai Villa Paratiisissa, huvilassa järven rannalla. Telttailu on sallittua. Lisäksi alueella järjestetään opastettuja retkiä mm. Nuuksion Taika -yrityksen toimesta.

Telttapaikkojen lisäksi Salmen ulkoilualueella on matkailuvaunualue. Omat ruuat voi valmistaa keitto- tai grillikatoksessa. Alueella sijaitseva kahvila palvelee myös pikkunälkäisiä. Salmijärven rannalta on mukava pulahtaa uimaan. Lämmittely onnistuu sekä ranta- että päärakennuksen saunassa.

Salmen ulkoilualueelle pääsee Helsingistä Vihdintietä/ Vanhaa Porintietä kulkevilla busseilla, jotka lähtevät Helsingin linja-autoasemalta Kampista. Linjat kulkevat harvoin, joten tarkista aikataulut HSL:n Reittioppaasta. Bussipysäkki sijaitsee noin kilometrin päässä ulkoilualueelta. Alueella on iso pysäköintialue autolla tuleville. 

Pääkuva: Marjaana Tasala

Nainen seisomassa perinneasussa perinteisen rakennuksen portailla metsän keskellä.
Photo: Nuuksion Taika

Luontopolut ja merkityt reitit

KARTANOTONTUN KIERROS
Perheen pienimmille suunnatulla Kartanotontun kierroksella pääsee tutustumaan monenlaisiin luontotyyppeihin ja reitin satuolentoihin. Kartanotontun kierroksen pituus on 1,5 kilometriä. Jokaisessa kierroksen luontotyypissä asuu oma satuolentonsa. Kierroksen varrella on myös touhukenttiä, uimaranta ja makkaranpaistopaikka. Reitti päättyy leikkikentälle. Kierros on merkitty oranssilla.

PAAVON POLKU
Tämän helpon ja lyhyen reitin varrella pääsee ihastelemaan niitty-, ranta- ja metsämaisemista koko perheen voimin.aavonpolku on 1,6 kilometrin pituinen reitti, jonka varrella pääsee nauttimaan niin ranta-, niitty- kuin metsämaisemissa. Eväitä voi pysähtyä syömään Lammasniemessä. Paavon polulla viihtyy niin koululaiset, perheet kuin vanhempi väki. Reitti on merkitty sinisellä. 

TAPION TAIVAL
Tämän pitkähkön patikkareitin varrella pääsee tutustumaan niin monipuoliseen metsäluontoon ja kauniisiin rantamaisemiin. Tapion taival on 10 kilometrin pituinen reitti, joka kiertää metsä-, suo- ja rantamaisemassa. Polun voi kulkea joko kokonaan tai oikaisemalla Iso-Parikan kohdalta. Iso-Parikan ja Pikku-Parikan rannalla sijaitsee nuotio- ja uimapaikat. Reitti on helppokulkuinen mutta verrattain mäkinen ja soveltuu kaikenikäisille hyväkuntoisille henkilöille. Reitti on merkitty vihreällä.

Ryhmä vaeltamassa kesäisessä metsässä.
Photo: Natura Viva