Hyppää pääsisältöön
Mies pyöräilee hieman sumuisessa niittymaisemassa.

Tämä sivu löytyy kielillä:

Reitti 2000 pyöräilijöille

Jaa

Reitti 2000 - Pääkaupunkiseudun maastopyöräilyhelmi 

Pääkaupunkiseudun maastopyöräilyhelmeksikin kutsuttu Reitti 2000 on neljän kunnan alueella kulkeva 110 km pitkä ulkoilureitti, joka alkaa Helsingin Laaksosta ja kiertää Nuuksion järviylängöllä läpi upeiden ja vaihtelevien maisemien. Oman retkeni aloitin Luukista, joka toimii sijaintinsa puolesta erinomaisena aloituspisteenä “kakstonniselle”, jos ei aio urakoida koko reittiä kerralla. Parkkipaikkoja on riittämiin ja reitille pääsee helposti. Kesällä Luukissa voi pulahtaa vaikka uimaan 

Luukista startatessa reitin ensimmäiset sadat metrit mennään metsäautotietä, josta aika piakkoin sukelletaan kirjaimellisesti golfkentän läpi metsäpoluille. Samalla alkavat myös tämän reittiosuuden haastavimmat osuudet: maisemat ovat mahtavat, mutta maasto on paikoin hyvinkin kuraista, kivistä ja juurakkoista. Halutessaan teknisesti vaativimmat kohdat on helppo kiertää, pätkät ovat kuitenkin suhteellisen lyhyitä.  

Pirttimäkeä lähestyttäessä kärrypolut ja hiekkatiet tarjoavat mukavia ajohetkiä. Valppaus on kuitenkin säilytettävä, jotta suuremmilta sakkokierroksilta vältytään, sillä muutamissa kohdissa reittimerkinnät ovat hieman oksien piilossa/kuluneita. Yleisesti ottaen kuitenkin Luukin ja Haltian välillä opastukset ovat hyvässä kunnossa ja reitin seuraaminen on helppoa.  

Pirttimäellä onkin sitten syytä pitää ensimmäinen tauko ja varsinkin ”pullakuskeja” kiinnostaa tieto Espoon parhaimmistoon kuuluvista korvapuusteista Pirttimäen kahvilassa. Kannattaa ehdottomasti käydä maistelemassa! (toimittajan huomio: pullakuski on siis pyöräilijä, jonka lenkin pääasiallinen/osittainen tarkoitus on käydä kahvilla)  

Pirttimäeltä Haltiaan johtava ulkoilureitti on alkumatkaa leveämpää ja ns. perinteistä hiekkatietä. Teknisiä haasteita tällä pätkällä ei juurikaan ole, mutta fyysistä haastetta riittää sitäkin enemmän. Ylös ja alas mennään koko ajan ja osa nousuista ja laskuista onkin tosi jyrkkiä eli malttia matkaan molempiin suuntiin. Reittiä käytetään aktiivisesti myös muiden retkeilijöiden sekä lapsiperheiden toimesta, joten tässäkin mielessä maltti on valttia. Jalan kulkevienkaan ei kannata turhaan hiiltyä vastaan porhaltavista pyöräilijöistä, kakstonniselle me mahdutaan kaikki.  

Puisia tienviittoja metsässä.
Kuva: Joni Viitanen

Oman lenkkini puolivälin krouvissa peukutuksen kohde on Suomen luontokeskus Haltia, jonka näyttelyt esittelevät Suomen luonnon parhaimmistoa. Mikäli menomatka on vienyt voimat niin Haltiassa on hyvä käydä vaikkapa lounaalla, niin jaksaa vielä takaisin Luukkiin tai miksei vaikka jatkaa matkaa syvemmälle Nuuksioon ja palata vasta sitten takaisin Luukkiin. 

Reitti 2000 Luukin ja Haltian välillä tarjoaa jokaiselle maastopyöräilijälle vähintäänkin fyysisiä haasteita, mutta varmasti suurimmalle osalle myös teknisiä haasteita. Reittinä se on siis erittäinkin suositeltava kaikille lajista kiinnostuneille. Myöskään kalustopuolella rajoituksia ei suuremmin ole, tiet ja polut ovat suhteellisen hyväkuntoisia ja helppokulkuisia eli perusmaastopyörällä pärjäilee oikein mukavasti, kunhan omista jaloista löytyy potkua.   

Matkaa tällaiselle lenkille (Luukki-Haltia-Luukki) tulee noin 33 kilometriä ja aikaa kannattaa pysähdysten kanssa varata sellainen 3-4 tuntia. Mikäli haluaa kierrellä koko kakstonnisen, siihen kannattaa jo melkein varautua retkeilijän yöpymiskamppein tai hyödyntää alueen majoitustarjontaa erikoismajoituksista  hotelleihin ja mökkimajoituksista kartanomajoituksiin

Alkuperäinen teksti: syyskuu 2017 / muokattu toukokuu 2022  
  
Miikka Valo työskentelee Visit Espoon tiiminvetäjänä  ja viettää suurimman osan vapaa-ajastaan urheilun parissa niin poluilla, laduilla kuin pelikentilläkin. 

Pääkuva: Mika Viitanen