Hyppää pääsisältöön
Kaksi kanoottia, joissa kummassakin kaksi henkilöä meloo. Taustalla iso kallioseinämä..

Tämä sivu löytyy kielillä:

Matkailu on elpymässä ja matkailutulo kasvussa niin Espoossa kuin koko Suomessa

Jaa

Uusin Matkailun tulo- ja työllisyystutkimus toteutettiin laajempana kuin koskaan aiemmin ja tarjoaa vertailukelpoista tietoa kuntakohtaisesta matkailutulosta sekä matkailun työllisyysvaikutuksista koko Suomessa. Vaikka matkailutulot ovat kasvussa ympäri Suomea, on ala edelleen kuitenkin jäljessä pandemiaa edeltävästä tasosta. 

Espoon välitön matkailutulo eli yritysten matkailijoilta saama liikevaihto vuonna 2022 oli 161,16 miljoonaa euroa, mikä oli noin 37 % kasvua edelliseen vuoteen verrattuna. Matkailutulolla mitattuna Espoon sijoitus Suomen matkailualueista oli seitsemäs. Espoon edellä olivat Vantaa, Helsinki, Tampere, Turku, Oulu ja Jyväskylä. Välittömiä palkkatuloja matkailun ansiosta työllistyneille kertyi Espoossa 28,45 milj.€ ja kunnallisverotuloja 4,1 milj. €. Matkailun kokonaisvaikutukset olivat 277,97 milj.€ ja kokonaistyöllisyysvaikutukset 981,98 henkilötyövuotta.

”Tutkimuksen tulos heijastelee hyvin myös kehityssuuntaa rekisteröidyissä yöpymisissä, jotka vuonna 2022 kasvoivat 31 % vuoteen 2021 verrattuna.”, toteaa Visit Espoon matkailujohtaja Miikka Valo.

Vaikka matkailu ei ole palautunut pandemiaa edeltävälle tasolle, on elpyminen ollut hyvää, kun otetaan huomioon, että pääkaupunkiseudulle aikaisemmin tärkeät ulkomaiset kohderyhmät kuten venäläiset, kiinalaiset sekä japanilaiset puuttuvat lähes kokonaan. 

”Ulkomaalaisten matkailijoiden osuus on edelleen huomattavasti pienempi kuin ennen pandemiaa ja meille pääkaupunkiseudulla on erittäin tärkeä saada kasvua kv-markkinoista pidemmällä tähtäimellä”, kertoo Valo.

Kokonaisuudessaan matkailu teollisuuden alana on pandemiavuosia lukuun ottamatta ollut Suomessa voimakkaassa kasvussa jo vuosia ja kasvupotentiaalia on edelleen paljon. Matkailu on yksi Suomen merkittävimmistä teollisuudenaloista, joka luo työpaikkoja ja verotuloja. Ennen pandemiaa matkailuviennin osuus oli 5,4 prosenttia Suomen vientituloista, vaikka se onkin jäänyt muiden isojen teollisuuden alojen varjoon.

Matkailu jakautuu useiden eri toimialojen alle ja monet matkailuyritykset ovat pieniä, mikä vaikuttaa alan kokonaisuuden hahmottamiseen. Espoossa matkailutulo jakautui suuruusjärjestyksessä seuraaville toimialoille: Majoitus- ja ravitsemistoiminta, Polttoaineen myynti ja vähittäiskauppa, Liikennepalvelut sekä Virkistys- ja muut palvelut.

Laajassa tutkimuskokonaisuudessa laskettiin yhteensä 54 matkailualueen matkailun tulo- ja työllisyysvaikutukset vuodelta 2022. Tutkimuksen piiristä puuttuvat suurimmista matkailukohteista vain Lapin kohteet, Sotkamo, Kuopio ja Lappeenranta. Tutkimuksen toteuttaja on matkailun tutkimukseen erikoistunut Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy.

Espoon matkailutulo- ja työllisyysraportti 2022 (pdf)

Espoon matkailutulo- ja työllisyysraportti 2022

Lisätiedot

Profile picture of Miikka Valo

Miikka

Valo

Director, Conventions & Tourism
Rauhallinen mutta huimalla huumorilla varustettu Miikka on Porin lahja Espoolle, kun hän kaitsee matkailujoukkojaan tiukalla mutta lempeällä otteellaan. Matkailumaailman El Presi-dente on todellinen asiantuntija – oli kyse kongressimaailman kiemuroista, kehitysprojekteista tai upeimmista kohteista. Vapaa-ajalla keskiössä ovat perhe ja liikuntaharrastukset, mieluiten talviset.