Hyppää pääsisältöön
Kaksi pyöräilijää tunnelmallisella sillalla ympärillään ruskan värit.

Tämä sivu löytyy kielillä:

Pyöräseikkailuvinkkejä ruskabongaukseen

Jaa

On tullut aika jolloin loppukesän vihreys on lämpötilan laskiessa kääntynyt väistämättä ruskan värisävyihin. Useasti ruska saavuttaa Espoon lehtipuut lokakuun puolessa välissä, mutta riippuu monesta muuttujasta milloin, ja miten kauan ruska meillä kestää. 

Pyöräily tai kävely on se hauskin muoto kokea ruskaa. Pääset lähikosketukseen ruskan keskelle kokemaan ja näkemään ilmassa tai maassa pyörähtelevät lehdet. Ruskaisten puidenlehvästöjen alle voit pysähtyä juuri silloin kun auringonsäde valaisee kauneimmin puunoksista vielä sitkeästi kiinni pitäviä keltaisia, punaisia tai ruskeita lehtiä. Sää tosin on jo vilakka ja välillä hyvin kosteakin - syysmyrskyjen tarjoillessa hieman erilaista jännitysnäytelmää. Tarkista ennen lähtöäsi päivän sää ja pistä säänmukainen varustus kuntoon ennen lähtöäsi ja varaa vielä lämmintä vaihtovaatetta reppuun mukaan. 

Pyöräilijä tauolla syksyisessä kartanonpuistossa suuren tammen juurella.
Kuva: Kristiina Vaano

Ohessa muutamat upeat pyöräilykohteet vinkeiksi ruskan ihailuun. Löydät nämä parhaiten syöttämällä kohteen nimen tai sijainnin google map -sovellukseen, jonka avulla voit navigoida perille – ja ei muuta kuin seikkailumoodi päälle ja Let’s go! 

1) Träskandan kartanopuisto

Kartanopuisto on täynnä upeita vanhoja jättimäisiä tammipuita. Gimsjoen ylittävän sillan läheltä löydät Espoon paksuimman tammen, joka on ympärysmitaltaan lähes 6-metrinen. Puistossa on kymmeniä eri puulajeja ja vierailu täällä kannattaa viedä metsän risteileville poluille, joiden varrella on runsaasti korkeuksiin kurottavia puulajeja – osa puista ruskan väreissä ja osa ihanassa ikivihreydessään.

2) Espoon Laajalahti tarjoilee väriä niin luonnon kuin koreiden rakennuksien kera. Laajalahdella vinkkaamme kolme erityistä pysähdystä sinulle:

  • Laajalahden luonnonsuojelualueen läpi kulkee kaunis kapea koivukuja, joka johtaa Maarin lintutornille. Täällä voit ajaa pyörälläsi kuin syksyn läpi lehtien leijuessa maahan.
  • Villa Elfvikin koristeellinen luontotalo on rakennuksena jo itsessään hyvin ruskansävyinen.
  • Pyörähdä Gallen-Kallelan museolinnan kukkulalla – ihastuen myös Tarvaspään huvilamaiseen kartanorakennukseen lehtipuiden katveessa
Pyörä nojaamassa syksyisessä kartanonpuistossa valtavaan tammen runkoon.
Kuva: Kristiina Vaano

3. Luukin kartano

4. Espoon Rantaraitti

Rantaraitin pyöräily syksyisin tarjoilee upeita maisemia meren yli lähisaaristoon. Espoon rantoja mukaileva monimuotoinen ulkoilureitti on vuodenajasta riippumatta yksi parhaimpia reittejä ulkoiluun. Tasaisin välimatkoin on runsaasti elämyksellistä nähtävää ja palveluja löytyy ympärivuotisista konttisaunoista ravintoloihin. Tästä pääset reittijälkeen, joka helpottaa navigointiasi reitillä. Kesäisempiin Rantaraitin tunnelmiin pääset muun muassa Pyöräilyretkellä Rantaraitilla lasten kanssa -artikkelista.

Pääkuva: Kristiina Vaano