Hyppää pääsisältöön
Ilmakuvaa Nuuksion järveltä vehreiden puiden ympäröimänä.

Nuuksio ja lähiluonto

Tämä sivu löytyy kielillä:

Jaa

Nuuksion kansallispuisto ja Nuuksion järviylänkö

Rauhaa ja hiljaisuutta erämaassa aivan kaupungin sykkeen tuntumassa? Kyllä, Nuuksion kansallispuistossa se onnistuu! Lähde Nuuksion järviylängölle vaikka koko vuorokaudeksi etsimään ja löytämään luonnon ihanimpia aarteita ja parhaita palveluja. Kun haluat irti kaupungin hälinästä ja sykkeestä ja antaa tilaa ajatuksille, kannattaa suunnata Nuuksion kansallispuiston erämaahan samoilemaan ja nauttimaan hiljaisuudesta. 

Tänä vuonna Nuuksion kansallispuisto täyttää 30 vuotta, ja syntymäpäivää juhlitaan läpi vuoden iloisissa tapahtumissa ympäri Nuuksiota. Kerro meille ja muille seikkailuistasi somessa käyttämällä #Nuuksio30. Tapahtumavuoden avaa 26.1.-4.2. sympaattinen LUX Nuuksio -valotapahtuma. 8.-10.3. vietetään Nuuksio Sauna Weekendiä ja 8.-11.8. tutustutaan aktiviteetteihin ja nautitaan luonnosta kaikin siemauksin Nouxfestissä - monien muiden tapahtumien joukossa. 

Nuuksion kansallispuisto

Pakkaa reppuun eväät ja retkeilymieli ja suuntaa merkityille reiteille, joiden varsilta löytyvät mm. keittokatokset ja käymälät. Hyvin merkittyä reittiä on helppo seurata ja jokainen voi valita juuri itselleen sopivan reitin. Nuuksion kansallispuistossa liikut monipuolisesti: lähde samoilemaan ja hiljenny hetkeksi kaupunkilomalla, kurvaa metsään virkistymään työpäivän jälkeen tai pakkaa reppu reippaalle viikonloppuretkelle. 

Järvet, metsät, laaksot, suot ja kalliot tarjoavat täydellisen retkiympäristön metropolin kansallisaarteessa. Samalla kannattaa vierailla koko Suomen luontoa esittelevässä Suomen luontokeskus Haltiassa, jossa voit rakastua Suomen luonnon helmiin etelästä pohjoiseen. Haltia on myös yksi Espoon esteettömistä kohteista, ja löytyypä lähistöltä esteetön luontopolkukin.

Nuuksion järviylänkö

Nuuksion järviylänkö on vielä paljon enemmän kuin Nuuksion kansallispuisto. Se ulottuu Nuuksion kansallispuiston alueiden ympärillä laajalle alueelle ja on erämaa-aluetta. Järviylängölle mahtuu vaihtelevaa maastoa, kymmeniä järviä ja useita suosittuja ulkoilualueita.

Nuuksion järviylängöllä on vierailijoille ja matkailijoille tarjolla lukuisia laadukkaita ja vastuullisia palveluita. Alueelta löytyy kattava valikoima opastettuja retkiä, vuokrauspalveluita sekä monenlaista mukavaa tekemistä. Alueen toimijat ovat myös perustaneet Nuuksio Lakeland -verkoston, joka auttaa sinua yhdistämään ja saavuttamaan Nuuksion parhaat palvelut, toimijat ja vinkit sekä tietoa alueesta.

Pääkuva: Natura Viva

Vinkkejä Nuuksioon

Nuuksion parhaat palvelut

Tutustu Nuuksion alueen palveluihin Nuuksio Lakeland -sivuilla ja lähde retkelle päiväksi tai yön yli.

Äiti ja lapsi kukkulan päällä seisomassa käsi kädessä utuisessa Nuuksion metsämaisemassa.
Kuva: Marjaana Tasala

Ulkoilualueita Nuuksion järviylängöllä

Lapset istumassa valkovuokkojen keskellä.
Kuva: Marjaana Tasala

Kaupunkiluonto on aina lähellä

Luontoaarteita löytyy ympäri Espoota – nauti lähi- ja kaupunkiluonnosta tai sukella metsään toinen toistaan upeammille, omaleimaisille luontopoluille. Vietä lounastauko ulkona meren rannassa, pyrähdä töiden jälkeen metrolla metsään tai lähde marjastamaan ja sienestämään. Suunnittele kiva viikonloppuretki koko perheelle paikassa, jossa ette vielä ole ehtineet käydä, mutta josta voi tulla uusi salainen suosikkipaikkanne. Espoon lähialueet Kauniainen, Kirkkonummi ja Vihti laajentavat mahdollisuuksia vielä entisestään toinen toistaan upeammilla luontokohteillaan.

Tutustu yllä esiteltyihin suosittuihin ulkoilualueisiin kuten Oittaan, Pirttimäen, Luukin ja Salmen ulkoilualueisiin. Luontopolut vievät sinut vaihteleviin maisemiin ja maastoihin ympäri Espoota ja Espoon keskuspuisto ulottuu laajalle alueelle tarjoten retkeilyn ja liikkumisen lisäksi mahdollisuuksia marjastukseen ja sienestykseen. Upea Laajalahden luonnonsuojelualue on Etelä-Suomen parhaita lintuvesiä ja myös kansainvälisesti arvokas. Espoon Rantaraitti tarjoaa vaihtelevia merimaisemia urbaanista koskemattomaan luontoon, ja Reitti 2000 puolestaan on neljän kunnan alueella kulkeva pyöräilyreitti vailla vertaa.

Pääkuvat: Antti Kangassalo

 

Majoitusta Nuuksiossa